Katalog inovacij

Compact SLS – avtodom s spremenljivim bivalnim prostorom
PodjetjeAdria Mobil, d.o.o.
Avtorji inovacijeAnton Kastrevc, Uroš Dvornik, Matjaž Krajnčič, Miroslav Bobnar, Ivan Šegina, mag. Matjaž Grm, Mateja Kastrevc

ID 3461 / Compact SLS – avtodom s spremenljivim bivalnim prostorom

Adria Mobil je razvila svoj prvi avtodom s »slide out«, raztezanjem zadnje stene. Prednost rešitve je v nespremenjenem in vsekskozi funkcionalnem bivalnem prostoru; steno se izvleče le za potrebe počitka.Uporabnik si s tem lahko spremeni lahek, kompakten avtodom v prostornega. Compact SLS spada v Adriinem programu v skupino manjših vozil, ki so namenjena dinamičnim uporabnikom, primerna tudi za vožnjo po mestnih središčih.

Revolucionarni izpuh iz titana za motocikle
PodjetjeAkrapovič, d. d.
Avtorji inovacijeIgor Akrapovič, Tadej Zadel, Tomaž Ilovar, Marko Besal, Dragomir Stanković, Tjaša Makovec, Cveto Zupančič, Luka Sadar, Aleš Borin, dr. Boštjan Veber

ID 3471 / Revolucionarni izpuh iz titana za motocikle

Moto dušilec je dinamična nadgradnja obstoječe heksagonalne oblike, je najnovejša različica revolucionarnega izpuha, izdelanega iz visoko odpornega titana. Podobo zaokrožata ročno izdelana toplotni ščitnik in kapa iz ogljikovih vlaken.

Z uporabo lahkih titan legur v kombinaciji s karbonskimi kompozitnimi kosi je bil dosežen 25,9 % prihranek v teži.

Brezkislinsko čiščenje toplo in hladno valjanih pločevin
PodjetjeSIJ Acroni d.o.o.
Avtorji inovacijeJanez Katnik, Bojan Finc
Spletna stranhttp://www.acroni.si

ID 3451 / Brezkislinsko čiščenje toplo in hladno valjanih pločevin

Brezkislinsko čiščenje je nova inovativna tehnologija čiščenja trakov pločevine. Edinstvenost linije daje unikatna kombinacija peskarskega stroja, postavitev turbi, izbor abraziva ter tehnologije krtačenja pločevine.

Novi postopek je cenovno ugodnejši in ekološko sprejemljiv, saj z novo tehnologijo okolja ne obremenjujejo z uporabo kemikalij.

Multifunkcijsko zglobno delovno vozilo Bijol Marmot BWS 160
PodjetjeBijol d.o.o.
Avtorji inovacijeAndrej Tisnikar, Klemen Žvikart, Aleš Avbelj, Drago Oder
Spletna stranhttp://www.bijol.si

ID 3481 / Multifunkcijsko zglobno delovno vozilo Bijol Marmot BWS 160

Je eden od najbolj zmogljivih in varnih strojev za gozdarstvo, uporaben tudi v komunalni dejavnosti. Glavna prednost je brezstopenjska vožnja, ki omogoča, da hitrost od nič do 30 kilometrov na uro doseže brez menjave prestav in ustavljanja, česar drugi gozdarski zgibniki ne zagotavljajo.

Manipulator BOSIO MAN14/8
PodjetjeBosio d.o.o
Avtorji inovacijeHugo Bosio, Urban Pevnik, Mihael Kaiser, Jernej Erjavec
Spletna stranhttp://www.bosio.si

ID 3491 / Manipulator BOSIO MAN14/8

Podjetje je razvilo popolnoma avtomatski sistem zelo hitrega kaljenja in transporta iz peči v bazen, s katero dosegajo visoko proizvodno kapaciteto izdelkov.

Manipulator se uporablja za zalaganje in razlaganje vložkov v liniji komornih in komornih-pomičnih pečeh za termično obdelavo. Njegova sposobnost je v najkrajšem možnem času postaviti vložek v peč in iz peči.

Kompaktni kuhinjski aparat MultiTalent 3
PodjetjeBSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje.
Avtorji inovacijeJurij Pešec, Darko Rudež, Bogdan Kreča, Matej Berzelak, Dejan Gosar, David Potočnik, Boštjan Kovačec, Jože Skončnik Marko Lenošek, Bojan Potočnik, Aleš Kreslin, Tadej Holcinger, Peter Leskovšek, Adam Koštomaj, Mirko Jurak, Tomo Iršič

ID 3501 / Kompaktni kuhinjski aparat MultiTalent 3

Nov kompaktni in vsestranski kuhinjski pomočnik z več kot 50 funkcijami olajša kuho in peko. Odlikujejo ga motor z močjo 800 W, plastična posoda za mešanje v velikosti 2.3 litre, ki drži do 500g moke in sestavine; sekljalnik za hitro in natančno sekljanje zelišč, oreščkov, čebule ali česna, ter mlinček za trde sestavine kot kavna zrna, trdi sir, žita ali ledene kocke.

Prostorsko ekonomičnost aparatu daje možnost shranjevanja pribora direktno v posodi (dizajn SmartStorage), prav tako ima aparat integriran prostor za shranjevanje kabla.

Popolnoma avtomatski kavni aparat EQ.9
PodjetjeBSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje
Avtorji inovacijeMatjaž Filo, Igor Žibret, Matjaž Uršej, Peter Miklavc, Evgen Kozelj, Klemen Britovšek, Klemen Lončarič, Tadej Jeraj, Aleš Kreslin, Jan Ažman

ID 3511 / Popolnoma avtomatski kavni aparat EQ.9

Popolnoma avtomatski kavni aparat s kovinskim ohišjem v kombinaciji z visoko sijočimi črnimi površinam je opremljen z velikim barvnim zaslonom.
Glavna inovacija aparata je v sistemu upravljanja – ta omogoča intuitivno upravljanje, možnost naprednejših (barista) nastavitev za zahtevnejše uporabnike.

Nastavitve napitkov se shranijo v uporabniške profile in jih je mogoče kadarkoli ponovno priklicati.
Aparat sodi med najtišje na trgu.

EC motor z možnostjo integrirane elektronike za moči do 1KW
PodjetjeDomel d.o.o. in Nela razvojni center d.o.o.
Avtorji inovacijeMitja Grohar, Dejan Flander, Matej Tadina, Jure Pfajfar
Spletna stranhttp://www.domel.com

ID 3521 / EC motor z možnostjo integrirane elektronike za moči do 1KW

Razvoj EC motorjev in pogonov se v zadnjih letih intenzivno razvija, postali so trend, saj so okolju prijaznejši zaradi visoke učinkovitosti, manjše porabe materiala in velikih možnosti krmiljenja. Podjetje je veliki konkurenci navkljub razvilo univerzalen EC motor, uporaben v različnih aplikacijah (prezračevalna, ventilatorska tehnika, bela tehnika, druge aplikacije), v katerega se po želji integrira posebno elektroniko oziroma način vpetja.

Ogradni smetarnik StyleOUT – nadzemni sistem za hrambo posod za odpadke
PodjetjeDukin, razvoj ekološke opreme d.o.o.
Avtorji inovacijeMiha Horvat, dr. Matej Rajh
Spletna stranhttp://www.dukin.si

ID 3531 / Ogradni smetarnik StyleOUT – nadzemni sistem za hrambo posod za odpadke

Ogradni smetarnik StyleOUT je vizualno privlačen nadzemni sistem za hrambo posod za odpadke. Od konkurenčnih izdelkov ga odlikujejo naslednje prednosti: modularnost, ki omogoča prilagajanje potrebam strank, zasadljiva streha, izjemna prilagodljivost smetarnika neravni podlagi , izboljšana odpornost na vreme, prilagodljivost - enostavna sprememba namembnosti - iz osnovne konstrukcije lahko nastane kolesarnica, drvarnica, pult za letno kuhinjo ipd.

Z uporabo oOgradnega smetarnika StyleOUT postanejo sicer grde kante za smeti okras vsakega dvorišča.

Kombinirano zaščitno stikalo KZS – EDI
PodjetjeETI d.d. in Nela RC d.o.o
Avtorji inovacijeAleš Pograjc, Tadej Drnovšek
Spletna stranhttp://www.eti.si

ID 3541 / Kombinirano zaščitno stikalo KZS – EDI

V električnih inštalacijah je veliko rešitev za nadzor in analizo delovanja posameznih vej inštalacije.
Izdelki, ki obstajajo na tržišču, omogočajo samo indikacijo stanja kontaktov in diferenčnega stanja.

V sodelovanju z razvojnimi centri in tujimi strokovnjaki je podjetje razvilo rešitev, ki s pomočjo mikroprocesorske enote zajema podatke o stanju kontaktov in električnih meritev ter s pomočjo LED signalizacije prikazuje vzrok izklopa izdelka oziroma vrsto napake, ki se je pojavila v električni inštalaciji.

Razvoj nove sintezne poti in novih kristaliničnih oblik makrolidnega antibiotika
PodjetjeFarma GRS, d. o. o.
Avtorji inovacijedr. Jure Bezenšek, dr. Ana Bergant Simončič, dr. Rok Zupet, dr. Bojan Burja, dr. Alen Kljajić, dr. Anica Pečavar, Sabina Trošt, Tadej Dolenc, dr. Miha Plevnik

ID 3551 / Razvoj nove sintezne poti in novih kristaliničnih oblik makrolidnega antibiotika

V literaturi je znanih nekaj neodvisnih sinteznih poti kompleksne makrolidne molekule, vendar so avtorji inovacije razvili sintezo, ki je od vseh znanih krajša za najmanj dve sintezni stopnji. Inovativna rešitev omogoča sintezo končne zdravilne učinkovine v samo treh stopnjah, kar v primerjavi s podatki o konkurenčnih postopkih predstavlja bistveno izboljšanje. Inventivna rešitev omogoča stroškovno in ekološko bistveno bolj ekonomično proizvodnjo ob zagotavljanju ustrezne in primerljive kakovosti ter ustreznih in primerljivih lastnostih izdelka s konkurenčnimi izdelki.

Pralni stroj Panasonic AutoCare
PodjetjeGorenje d.d. Velenje
Avtorji inovacijemag. Boštjan Sovič, Robi Pogorevc, Jakob Koželjnik Lovro Krajnc, Matjaž Kuhar, Marko Pečnik, Niko Dren, Zlatko Novak, Uroš Koren, Urh Sredenšek, Uroš Trupej, Sandi Vitanc, Rok Lah, Duško Skarlovnik, Klemen Horvat, Takayuki Ishihara, Masahiro Itami, Akira Shoji, Go Ito, Arata Takahashi, Tomotaka Yagi
Spletna stranhttp://www.gorenje.com

ID 3561 / Pralni stroj Panasonic AutoCare

Na svetovnem trgu gospodinjskih aparatov se razmere na svetovnih trgih drastično spreminjajo, poleg cene postajajo pomembni tudi drugi dejavniki - kakovost izdelkov in storitev, kreativnost, inovativnost, funkcionalnost. Gorenje in Panasonic sta se tako odločila za skupni razvoj novih pralnih strojev s polnitvijo 8 in 10 kg, s samodejnim programom pranja, uporabo pare med pranjem, ki zmanjšanje zmečkanost perila ter učinkovito odstranjuje alergene . Ohranili so izjemno energijsko učinkovitost (A+++) ter zelo tiho delovanje pralnega stroja.

Hidria AETERNUS – Metalna čepna svečka II. Generacije
PodjetjeHidria AET Družba za proizvodnjo vžignih sistemov in elektronike d.o.o.
Avtorji inovacijeTomaž Mrak, Dušan Kuštrin, Andrej Kragelj Gregor Kuštrin, Mitja Čebokli, Peter Tonkli, Stojana Vesković
Spletna stranhttp://www.hidria.com

ID 3571 / Hidria AETERNUS – Metalna čepna svečka II. Generacije

Nova rešitev, za katero je bila že pridobljena nominacija pomembnega kupca (eden izmed glavnih evropskih proizvajalcev vozil), s številnimi uvedenimi inovacijami pri sami zasnovi ter izdelavi izdelka podaljšuje življenjsko dobo svečke za več kot 20% ter pomaga pri optimizaciji delovanja motorja predvsem pri zagonu, kar zmanjšuje izpuste CO2, predvsem izpust saj oziroma NOx trdih delcev.

Varilni stroj za ultrazvočno varjenje kromirane okrasne letve za model Porsche Panamera
PodjetjeHidria TC Tehnološki center d.o.o.
Avtorji inovacijeIgor Majer, Boštjan Grižonič, Alfio Krivičič, Darko Kocjančič (Hidria TC), David Uranjek, Borut Srčnik, Damjan Školnik, Aljoša Zorko (Novem Car Interior Design Žalec d.o.o.)

ID 3581 / Varilni stroj za ultrazvočno varjenje kromirane okrasne letve za model Porsche Panamera

Podjetje je razvilo unikatno varilno napravo, ki omogoča ultrazvočno varjenje kromiranih okrasnih lestev, ki se vgrajujejo v novo serijo modelov Panamera, prestižne nemške znamke Porsche. Rešitev omogoča proizvodnjo izključno dobrih kosov, velike prihranke časa, materiala in energije ter je bistveno bolj prijazna do delavca.

FREEHAND – naprava za uporabo v minimalno invazivni kirurgiji – laparoskopiji
PodjetjeHyb, d.o o., in IN.Medica, d.o.o.
Avtorji inovacijeAlojz Simončič, dr. Jeremy Russell, Tadej Zarabec, David Špiler in drugi
Spletna stranhttp://www.hyb.si

ID 3591 / FREEHAND – naprava za uporabo v minimalno invazivni kirurgiji – laparoskopiji

Hyb je skupaj z RC IN.Medica ter angleškim podjetjem OR Productivity razvil napravo Freehand za uporabo v minimalno invazivni kirurgiji – laparoskopiji. Gre za elektromotorno roko, ki ves čas operacije na ekranu prikazuje zelo stabilna slika, ki je bistven parameter za uspešno operacijo. Naprava Freehand je zelo enostavna za uporabo, namestitev ob operacijsko mizo je zelo hitra, kirurgu pa omogoča dovolj prostora za izvedbo operacije. Freehand rešuje pomanjkljivosti podobnih naprav na trgu, zaradi česar je njena prodajna zmožnost izredno velika.

Mulčer BOXER
PodjetjeINO Brežice d.o.o.
Avtorji inovacijeTone Vogrin, Branko Kos

ID 3601 / Mulčer BOXER

Mulčer BOXER je namenjen urejanju zelenih površin (parki, golf igrišča, urejanje okolice ipd.) ter za uporabo v vinogradništvu in sadjarstvu. Posebnost mulčerja je v vgrajenem dvospiralnem rotorju, ki je zmožen drobiti materiale (les) do debeline 5 cm. Obenem rotor za drobljenje potrebuje manjšo moč traktorja, s tem se porabi manj energije, traktor deluje mirneje, obremenitev na ležaje in sestavne dele traktorja pa je manjša.

Linija za sestavo in kontrolo zglavnikov, komolčnikov in stranic Volvo V54x
PodjetjeJohnson Controls Slovenj Gradec d.o.o.
Avtorji inovacijeIgor Krenker, Andrej Ledinek, Jure Ravnjak , Marjan Bricman, Ivan Novak

ID 3611 / Linija za sestavo in kontrolo zglavnikov, komolčnikov in stranic Volvo V54x

Inovacija predstavlja 3-glavne vodilne stroje za izdelavo in kontrolo zglavnikov, sredinske konzole in stranske obloge za vozilo Volvo V60/XC60. Pri izdelavi strojev in opreme so uporabljali standardne elemente avtomatizacije, ki so jih z inovativnim pristopom in lastnim znanjem sestavili ter jih s pomočjo programske opreme združili v delujoče linije. Za namen projekta so že zaposlili nekaj novih sodelavcev, s pridobitvijo projekta pa bodo skupno zaposlili med 40 in 50 novih sodelavcev.

Implementacija okolju prijaznega in ekonomičnega plazemskega procesa naprševanja funkcionalnih prevlek v proizvodnjo komponent za elektro in avtomobilsko industrijo
PodjetjeKolektor Group d.o.o.
Avtorji inovacijedr. Nataša Kovačević

ID 3621 / Implementacija okolju prijaznega in ekonomičnega plazemskega procesa naprševanja funkcionalnih prevlek v proizvodnjo komponent za elektro in avtomobilsko industrijo

Z namenom izboljšanja površinskih lastnosti komponent in polizdelkov je podjetje razvilo postopek čiščenja in nanosa funkcionalnih kovinskih prevlek z odprto-zračno plazemsko tehnologijo. V nasprotju s klasičnimi mokrimi kemijskimi postopki nova tehnologija ne uporablja vode in kemikalij, zato je metoda ekonomična in okolju prijazna. Čiščenje in nanos prevlek je izvedeno v samo nekaj sekundah pri atmosferskem tlaku. Proces je robotsko kontroliran z milimetrsko natančnostjo.

Ležajno ohišje K25L z lepljenimi obrabnimi ploščicami
PodjetjeKovis d.o.o.
Avtorji inovacijeDavid Deržič, Jure Colarič

ID 3631 / Ležajno ohišje K25L z lepljenimi obrabnimi ploščicami

Inovacija je geometrijsko izboljšano in s tem 15% lažje ležajno ohišje želeniških vozil, ki ga lahko podjetje izdela v krajšem času. Posodobljen je tudi način pritrditve obrabnih pločevin – nadgrajen je z novimi tehnologijami spajanja materialov (lepljenje). Z manjšo lastno težo izdelka upravitelji tirnih vozil za prevoz tovora porabijo manj energije, hkrati pa tudi privarčuje pri stroških vzdrževanja, kar izdelku daje konkurenčno prednost pred ostalimi. Izdelek kljub novim lastnostim ohranja svojo trdnost.

Lumenova CCL06 - LED svetilka z reflektorsko optiko za javno razsvetljavo z življenjsko dobo do 100.000 ur in garancijo 20 let
PodjetjeKreativni aluminij d.o.o. in VIP Virant d.o.o.
Avtorji inovacijeRobert Virant, Rajko Habjanič, Matjaž Bukšek, Krešimir Gorišek
Spletna stranhttp://www.kreal.si

ID 3641 / Lumenova CCL06 - LED svetilka z reflektorsko optiko za javno razsvetljavo z življenjsko dobo do 100.000 ur in garancijo 20 let

Inovativen svetilni modul LE06 je patentiran, hermetično zaprt modul z reflektorsko optiko in polnjen z inertnim plinom-argonom, ki preprečuje nastajanja kondensa in posledično oksidacije vitalnih delov elektronike. Modul je zasnovan modularno, s čimer je proces montaže in demontaže hitrejši, prav tako pa dodajanje modulov omogoča višjo svetilnost svetilk. Modul ima sposobnost samoregulacije - pri ekstremno visokih temperaturah se uravnovesi sam, povišana temperatura pa ne uniči življenjske dobe LED-diod. Modul je mogoče nadgraditi še z dodatnim sistemom pametne komunikacije, ki omogoča štetje prometa, zaznavanje prisotnosti CO2 v ozračju ter samodejno regulacijo, s katero zmanjšamo porabo električne energije.

Več informacij na www.kreal.si in www.vip-virant.net

Razvoj zdravilne učinkovine in njena uporaba v formulacijah s podaljšanim sproščanjem za zdravljenje shizofrenije in bipolarne motnje
PodjetjeKrka, d.d., Novo mesto
Avtorji inovacijemag. Irena Bobnar, dr. Polona Bukovec, Andrej Gartner, Iztok Klobčar, dr. Simon Kukec, dr. Roman Lenaršič, Gregor Ritlop, mag. Janika Slanc Vovk, dr. Elena Smirnova, dr. Jernej Zadnik
Spletna stranhttp://www.krka.si

ID 3651 / Razvoj zdravilne učinkovine in njena uporaba v formulacijah s podaljšanim sproščanjem za zdravljenje shizofrenije in bipolarne motnje

Inovacija temelji na inovativnih rešitvah sinteze in izolacije zdravilne učinkovine za zdravljenje shizofrenije in bipolarnih motenj ter njene uporabe v farmacevtski obliki filmsko obloženih tablet s specifično sestavo in zahtevnim farmacevtsko-tehnološkim procesom priprave, ki zagotavlja podaljšano sproščanje iz takšne farmacevtske oblike.

Multiplan večstransko skobeljno-profilirni stroj, opremljen z orodjem Ledinek Tool Manager
PodjetjeLedinek Engineering, d.o.o.
Avtorji inovacijeGregor Ledinek, Janez Robnik, Dušan Lačen
Spletna stranhttp://www.ledinek.com

ID 3661 / Multiplan večstransko skobeljno-profilirni stroj, opremljen z orodjem Ledinek Tool Manager

Visoko zmogljivo postrojenje za vzdolžno obdelavo produktov iz masivnega lesa, plastike, MDF-a in podobnih materialov je namenjeno za integracijo v proizvodnje linije v visoko zmogljivih industrijskih obratih. Omogoča precizno skobljanje, profiliranje in razrez ter enostaven in hiter prehod med različnimi nastavitvami in orodji, kar omogoča izjemno fleksibilnost pri proizvodnji različnih produktov.

K stroju je bilo razvito tudi posebno programsko orodje LEDINEK Tool Manager, ki poskrbi za hranjenje izmerjenih parametrov orodij in jih ob montaži orodij in vnosu njihovih identov ter lokacije na postrojenju prenese v glavni program.

Učinkovita in okolju prijazna tvorba vezi ogljik-ogljik in njena uporaba v sintezi sitagliptina – učinkovine za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2
PodjetjeLEK farmacevtska družba d.d. Razvojni center Slovenija
Avtorji inovacijeLek farmacevtska družba d.d.: Izr. prof. dr. Zdenko Časar, dr. Gaj Stavber, Fakulteta za farmacijo, Univerza v Ljubljani: doc. dr. Matej Sova, dr. Rok Frlan, prof. dr. Stanislav Gobec
Spletna stranhttp://www.lek.si

ID 3671 / Učinkovita in okolju prijazna tvorba vezi ogljik-ogljik in njena uporaba v sintezi sitagliptina – učinkovine za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2

V podjetju so razvili novo metodologijo tvorbe vezi oglji-ogljik. Inovacija v podjetje prinaša uporabo »zelenih« katalitskih procesov. Poleg tega lahko lastna neodvisna sinteza generične učinkovine v Sloveniji omogoči uporabniku (bolniku) dostop do visokokvalitetnega produkta (zdravila sitagliptin) po znatno nižji ceni.

Uporaba novega visoko učinkovitega postopka proizvodnje zdravila Omeprazol
PodjetjeLEK farmacevtska družba d.d. Razvojni center Slovenija
Avtorji inovacijeRok Starič, Petra Perhavec, Jernej Grmaš, dr. Jerneja Opara, dr. Mateja Novak Štagoj, Klara Megušar, Dušan Gašperlin, Franci Sopotnik
Spletna stranhttp://www.lek.si

ID 3681 / Uporaba novega visoko učinkovitega postopka proizvodnje zdravila Omeprazol

Podjetje se je lotilo razvoja novega postopka proizvodnje zdravila omeprazol. Glavne prednosti inovacije so zelo skrajšan čas izdelave, ukinitev uporabe acetona, zmanjšeganje uporabe etanola, vode in energije Na trg prihajajo kakovostna, varna, učinkovita in cenovno dostopna zdravila.

Metoda in premiks s termostabilnim vitaminom C za proizvodnjo antistresne krmne mešanice za kokoši nesnice
PodjetjeLek Veterina d.o.o.
Avtorji inovacijeprof.dr. Abdulah Gagič, Branko Kamenšak, Mateja Ratiznojnik, Dejan Vrabelj, doc.dr. Irena Petrinič, doc.dr. Vesna Weingerl, Elizabeta Škrget, Karmen Jerič, Anton Sovinšek

ID 3691 / Metoda in premiks s termostabilnim vitaminom C za proizvodnjo antistresne krmne mešanice za kokoši nesnice

Podjetje je razvilo metodo in formulo antistresne krme za živali, pakirano v interaktivno pakiranje. Krma s termostabilnim vitaminom C v telesu živali prevzema številne zaščitne funkcije, pomaga pri krepitvi imunskega sistema in bistveno prispeva k blaženju negativnih učinkov stresa pri živalih (slabši apetit, slabši izkoristek krme, slabši prirast in večja smrtnost rejenih živali, valjenje jajc s tanko lupino).

Opeka iz morskega sedimenta
PodjetjeLuka Koper d.d.
Avtorji inovacijemag. Franka Cepak
Spletna stranhttp://www.luka-kp.si

ID 3701 / Opeka iz morskega sedimenta

Luka Koper stalno izvaja poglabljanja, pri tem se srečuje s težavo odlaganja morskega sedimenta. V podjetju so izvedli raziskave in potrdili ustreznost materiala – morskega sedimenta za izdelavo žgane opeke. Inovativna rešitev je izdelana do stopnje, ko je izdelovanje opeke možnost – in sicer se izdelujejo v Goriških opekarnah. Izdelano opeko bo Luka Koper uporabila za izgradnjo novega objekta na lokaciji podjetja.

Leseno pasivno okno iz termično modificirane smrekovine - Natura Optimo XLT
PodjetjeM Sora d.d.
Avtorji inovacijeM SORA MIZARSTVO
Spletna stranhttp://www.m-sora.si

ID 3711 / Leseno pasivno okno iz termično modificirane smrekovine - Natura Optimo XLT

Okno je v celoti izdelano iz posebne smrekovine slovenskega porekla, katere zgradba in lastnosti so spremenjene po patentiranem postopku termične modifikacije, ki je plod razvoja slovenskega podjetja in Biotehniške fakultete. Poleg odličnih toplotnih lastnosti je bistveno trajnejše in dimenzijsko stabilnejše od klasičnih oken izdelanih iz smrekovine, njegov izgled pa zaradi barve daje občutek uporabe tropske vrste lesa.

Heavy duty elektomagnetno stikalo za zaganjalnike s kontrolirano silo pri vklopu
PodjetjeMahle Letrika d.o.o.
Avtorji inovacijedr. Boštjan Bremec, Tadej Florjančič, Dejan Manfreda, Tomaž Bratuš, Sebastjan Kobal

ID 3721 / Heavy duty elektomagnetno stikalo za zaganjalnike s kontrolirano silo pri vklopu

Izum, s katerim je podjetje izboljšalo stikalo za HD zaganjalnike in sam princip vkopa zaganjalnikov, predstavlja konkurenčno prednost na trgu. Uvajanje start-stop sistema zagona tudi na komercialnih vozilih in delovnih strojih zahteva, da se v stikala zaganjalnikov uvaja vedno nove izboljšave za povečano zanesljivost in življenjsko dobo zaganjalnika. Uvedene spremembe povečujejo zanesljivost delovanja zaganjalnika. Bistveno se zmanjša število neuspešnih ter število poškodb zaganjalnika.

Izocentrične smuči
PodjetjeMeltum d.o.o.
Avtorji inovacijeAndrej Grabar
Spletna stranhttp://www.meltum.si

ID 3731 / Izocentrične smuči

Inovacija »Izocentrične smuči« predstavlja revolucionaren koncept smuči razvit za novo izkušnjo smučanja. Gre za smuči s povsem novo obliko in konstrukcijo, ki so lažje vodljive, okretnejše in hitrejše od trenutnih na trgu dostopnih rešitev. Patentirane izocentrične smuči so navdihnjene iz tradicije bloških smuči in so plod več kot 7-letnega razvoja in testiranja.

Kovanje in toplotna obdelava »Izločevalno utrjevalnih nerjavnih jekel« večjih dimenzij
PodjetjeMetal Ravne d.o.o
Avtorji inovacijeBlaž Šuler, Vlado Perovnik, Borut Urnaut, mag. Miran Kadiš, Domen Kosi, mag. Alojz Rozman

ID 3741 / Kovanje in toplotna obdelava »Izločevalno utrjevalnih nerjavnih jekel« večjih dimenzij

V podjetju so v letu 2015 izvedli investicijo v VOD napravo za proizvodnjo jekel z nizkim ogljikom in visoko vsebnostjo kroma. Avtorji inovacije so razvili povsem novo tehnologijo kovanja in toplotne obdelave za “izločevalno utrjevalna nerjavna jekla”. S tem postopkom so znižali lastno ceno izdelka, s čimer je podjetje lahko nastopilo na nov tržnih segment.

Izkoriščanje odvečne toplote metalurških procesov za namene daljinskega ogrevanja in priprave sanitarne tople vode na Ravnah na Koroškem
PodjetjePetrol energetika d.o.o. in Metal Ravne d.o.o.
Avtorji inovacijeKristijan Plesnik, Samo Lečnik, Mitja Živič, Miran Fužir

ID 3751 / Izkoriščanje odvečne toplote metalurških procesov za namene daljinskega ogrevanja in priprave sanitarne tople vode na Ravnah na Koroškem

Celovita energetska rešitev predstavlja inovativen energetski zgled prehoda v krožno gospodarstvo. Z uporabo sodobne tehnologije in inovativnih sistemskih rešitev se izkorišča odpadna toplota. Poleg tega so s tehniško tehnološko platformo postavljeni temelji za nadaljnji razvoj učinkovitih nizkoogljičnih energetskih sistemov v toplarni.

Nova generacija eksplozijsko odpornih bankomatnih blagajn
PodjetjePrimat, d.d.
Avtorji inovacijeTomaž Planinšič, Damjan Ribič, Boštjan Ferk, Zvonko Kolar, Aleš Čehič, Vesna Gobec
Spletna stranhttp://www.primat.si

ID 3761 / Nova generacija eksplozijsko odpornih bankomatnih blagajn

Nova konstrukcija eksplozijsko odpornih bankomatnih blagajn je izrednega pomena za podjetje – z njo so inovatorji zadovoljili vse zahteve naročnikov in postali še bolj konkurenčni na globalnem trgu varnostne opreme. S pomočjo novih rešitev so se zmanjšali stroški proizvodnje izdelka, s čimer se je povečala njegova dodana vrednost. Inovativne rešitve, ki so bile razvite v okviru projekta eksplozijsko odpornih bankomatnih blagajn, bodo smiselno prenesene tudi na druge izdelčne skupine.

Zračno sušeči prozorni lak za avtoličarska popravila brez trdilca v baznem laku
PodjetjeSilco d.o.o.
Avtorji inovacijedr. Matjaž Ravnjak, mag. Sašo Kronovšek

ID 3771 / Zračno sušeči prozorni lak za avtoličarska popravila brez trdilca v baznem laku

Prednost prozornega laka SFR Air Cure je, da dodajanje trdilca v osnovni bazni lak ni potrebno. Poleg kratkega časa sušenja pri sobni temperaturi je to glavna inovativna prednost pred konkurenčnimi izdelki na tržišču.

Puzzle – Povezovanje doživetij!
PodjetjeSteklarna Hrastnik d.o.o.
Avtorji inovacijeGrega Likar

ID 3781 / Puzzle – Povezovanje doživetij!

Puzzle je prvi 3D steklen izdelek na svetu in je rezultat ideje, v kateri se prepleta estetska in uporabna vrednost izdelka. Uporabnikom omogočajo številne možnosti uporabe, jih popeljejo v lasten svet ustvarjanja in eksperimentiranja. Inovativnost se odlikuje v izjemni uporabnosti modularnega serviranja, saj jih je mogoče prilagajati v vse smeri po horizontalni ravnini, kot tudi nalaganje v višino.

Tanke rezalke PROFESSIONAL
PodjetjeSwatyComet d.o.o.
Avtorji inovacijeValentina Prapotnik, Franja Juhart, Milena Krajnik, Marija Kotnik , Valerija Napotnik

ID 3791 / Tanke rezalke PROFESSIONAL

Nova skupina tankih rezalk Professional bo popolnoma nadomestila prejšnjo standardno linijo. Prednosti v primerjavi s standardno linijo: odlične rezne sposobnosti, hitrejši rez, odlična vzdržljivost, do 20% več rezov, materialna cena oz. proizvodni stroški se kljub dvigu reznih lastnosti niso povišali glede na standardno linijo izdelkov ter dodatna širitev asortimana (prej jeklo, nerjavno jeklo, sedaj dodatno jeklo+nerjavno jeklo).

Namenski profesionalni mulčer za špargljeve nasade MPS 150
PodjetjeTehnos d.o.o.
Avtorji inovacijeAnton Kisovar, Zvone Romih
Spletna stranhttp://www.tehnos.si

ID 3801 / Namenski profesionalni mulčer za špargljeve nasade MPS 150

Mulčer za špargljeve nasade MPS 150 je popolnoma nov proizvod slovenskega porekla z edinstveno konstrukcijsko zasnovo, ki s svojimi specifičnimi rešitvami zadovolji potrebe profesionalnih pridelovalcev špargljev.

Razvoj tankostenskega usmerjevalnika olja z implementacijo mehanskega oblikovnega spoja za povečanje trajno dinamične trdnosti
PodjetjeTPV, d. o. o.
Avtorji inovacijeStane Nemanič, Miran Podpečan, Jurij Švegelj
Spletna stranhttp://www.tpv.si

ID 3811 / Razvoj tankostenskega usmerjevalnika olja z implementacijo mehanskega oblikovnega spoja za povečanje trajno dinamične trdnosti

V podjetju TPV, d. d., so z inovativnim pristopom rešili uganko spoja na vitalnem elementu 12-valjnega avtomobilskega motorja, ki je izpostavljen močnemu dinamičnemu utrujanju in visokim temperaturnim obremenitvam. Implementacija mehanskega hladnega spoja brez dodajanja materiala na usmerjevalniku olja je omogočila »lightweight dizajn« izdelka z uporabo tankih pločevin in ob znatnem znižanju mase (27 %) prispevala k občutnemu izboljšanju trajne dinamične trdnosti izdelka.

Evropski prostovoljci (EVS) za višjo kakovost življenja v VDC Zagorje ob Savi
PodjetjeVarstveno delovni center Zagorje ob Savi
Avtorji inovacijeDomen Pociecha, Robert Lazar

ID 3821 / Evropski prostovoljci (EVS) za višjo kakovost življenja v VDC Zagorje ob Savi

Za kakovostno življenje 130 invalidnih zasavskih VDC-jevcev je poleg zaposlitvenih aktivnosti pomembno vseživljenjsko učenje, pridobivanje novih izkušenj in znanj, spoznavanje novih ljudi. Z evropskimi prostovoljci (EVS) pridobivamo vse to: znanja o tujih kulturah, znamenitostih, jezikih, običajih, organizaciji sistema socialnega varstva po Evropi. Tudi zaposleni pridobivajo dodatne kompetence (komunikacija v angleščini, brezplačna izobraževanja EVS).

Slovenska potica - Slovenian potica (Slovenske dobrote)
PodjetjeSastela d.o.o. in Engrotuš d.o.o.
Avtorji inovacijeTanja Šalamon
Spletna stranhttp://www.sastela.si

ID 3841 / Slovenska potica - Slovenian potica (Slovenske dobrote)

Slovenska potica je pripravljena iz kvašenega testa in polnjena z orehovim nadevom. Narejena je iz naravnih sestavin, brez umetnih dodatkov in polnjena z orehovim nadevom.
Posebnost potice “Slovenske dobrote” je kot prava slovenska potica pečena v "potičnici", keramičnem pekaču z značilno odprtino v sredini in lepo nagubanim robom, ki daje potici slovesno obliko.

Talilni vložki za fotovoltaične sisteme
PodjetjeETI d.d. in RC eNeM d.o.o., Podružnica Keramični materiali in varovalke
Avtorji inovacijeBrane Lebar, Viktor Martinčič, Anton Rome, Urban Kos
Spletna stranhttp://www.etigroup.eu

ID 3851 / Talilni vložki za fotovoltaične sisteme "NHXL 1500V d.c. gPV"

Talilni vložki ščitijo električne kable v primeru prekoračenega toka. Sekundarna funkcija vložkov je tudi zaščita fotovoltaičnih polj za primere preboja električnega toka. NV gPV talilni vložki so zelo pomembna zaščitna komponenta, saj neposredno vplivajo na varnost celotnega fotovoltaičnega sistema (zaščita pred požarom). Pomemben vpliv imajo tudi na samo investicijo, saj kvalitetni talilni vložki delujejo pri višji napetosti, omogočajo 15% višji izkoristek ter znižujejo ceno kabliranja in s tem 30% nižji strošek investicije v PV elektrarno.

Arhiv: 2016 | 2015 | 2013 | 2011 | 2010 | 2009