Znanje na univerzah se kakovostno prenaša na podjetniške projekte

13.02.2012

Študenta mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani sta na področju kmetijstva izvedla pilotni projekt: Sistem sledljivosti ekološko pridelanega mesa, ki bo kupcem na inovativen način prinašal dodano vrednost.

Tomaž Levak in Žiga Drev, sta na Inovacijsko- razvojnem inštitutu Univerze v Ljubljani (IRI UL)predstavila sistem preverjanja pristnosti in originalnosti proizvodov, ki ga je na njuno pobudo vpeljala Kmetijska zadruga Šaleška dolina za blagovno znamko EKODAR.

Sistemi za sledljivost izvora se uporabljajo pri izdelkih višjega cenovnega razreda in predvsem tam, kjer je proizvajalcu in kupcu pomemben sam izvor oz. orginalnost izdelka. Slednja tudi predstavlja dodano vrednost izdelkov, zato so kupci, ki cenijo originalnost, pripravljeni plačati višjo ceno.

Sistem sledljivosti temelji na uporabi t.i. QR kode (quick response oz. hitri odziv). Koda je natisnjena na embalažo izdelka, »preberemo« pa jo lahko s pametnim telefonom. Na pametne mobilnike lahko prenesemo aplikacije, ki omogočajo branje QR kod. S telefonom tako kodo preskeniramo, aplikacija pa potem dekodira podatke, ki so v kodi. Običajno koda vsebuje spletni naslov, tako da lahko s pametnim telefonom hitro odpremo spletno stran in izvemo več o izdelku. 

Prvi in pilotni projekt vpeljave takšnega sistema je bil izdelan za blagovno znamko EKODAR - ekološko rdeče slovensko meso. S kodo lahko še pred nakupom pregledate spletno stran kmetij, ki se ukvarjajo z ekološko vzrejo goveda, ki je naprodaj pod znamko EKODAR.

Študenta sta se v procesu razvijanja svoje invencije osredotočila predvsem na  uporabnika. Stremita k temu, da je sistem sledenja izdelkov za uporabnika čim bolj enostaven, hiter in učinkovit. Nadaljnji razvoj je usmerjen v druge izdelke ekološke prehrane (na primer vino, žito,..) ter nadaljnji tehnološki razvoj aplikacije. V tej povezavi so skupaj z IRI UL identificirali zanimive možnosti projektnega sodelovanja; razvijamo projekt uporabe kod za sledenje ekološke pridelave vin in prijavo na razpis Eco-Innovation.

VIR: IRI UL

Znanje na univerzah se kakovostno prenaša na podjetniške projekte Nazaj