Inovacije v letalski industriji racionalizirajo stroške

18.01.2012

Družba SABIC Innovative Plastics je predstavila svojo peno iz polieterimida Ultem, namenjeno letalski industriji. Pomembna lastnost pene je, da ne vpija vlage, zaradi česar lahko proizvajalci letal zmanjšajo njihovo težo ter s tem tudi porabo goriva in emisije.

Zmanjševanje stroškov materialov, ki so obenem še učinkovitejši od klasičnih, nizka vpojnost vlage, nizka toksičnost, dielektrične, akustične in toplotne lastnosti pene samo še poudarijo razvoj vrhunskih in svetovno priznanih termoplastičnih rešitev za letalsko industrijo.

Penjeni izdelki Ultem so na voljo v obliki plošč treh različnih gostot, ki se uporabljajo v večplastnih kompozitnih strukturah. Aplikacije, kjer se pene lahko uporabljajo, so prostor za prtljago, kuhinje na letalih in stenske plošče. Pena Ultem je bila izpostavljena številnim preizkusom, med katerimi je bilo tudi izpostavljanje visokim temperaturam (70 stopinj) in vlažnosti (85-odstotna relativna vlažnost), pri čemer je pena absorbirala manj kot 0,5 odstotka vlage po teži pri izpostavljenosti 1000 h.

Vpijanje vlage lahko slabo vpliva tudi na elektronske elemente v letalu (interferenca) in povzroči kopičenje vlage na občutljivih delih v notranjosti letala. Pomembna prednost pen Ultem je še, da ne zahtevajo nobenega dodatnega sušenja kot recimo penjene plošče iz PMI. Dodatni postopki sušenja in skladiščenja zahtevajo dodaten čas in denar.

Vir: IRT novice

 

Nazaj