Naj inovacija podjetja Animacel

09.12.2011

Ljubljanski univerzitetni inkubator (LUI) in Univerza v Ljubljani sta razglasila letošnje najboljše tri inovacije, razvite na fakultetah pod okrilljem Univerze.

Med njimi je najbolj izstopala inovacija zdravljenje sklepnih obolenj živali s pomočjo matičnih celic. Gonilna sila spin off podjetja Veterinarske fakultete, Animacel, je Katarina Čeh, mlada raziskovalka in znanstvenica, ki je znanstvena spoznanja želela prenesti v prakso.

Drugo mesto je zasedla skupina Si.Zyne, ki je razvila celični tekoči trak za proizvodnjo različnih spojin, denimo antibiotikov, tretje mesto pa so zasedlli člani skupine, ki bo skupaj z raziskovalnimi ustanovami razvijalo znanje, tehnologijo in postopke za pripravo večnamenskih magnetnih nanodelcev po želji naročnikov ter jih aktivno tržilo v zahodno-evropskih državah. Nagrajencem je čeke v vrednosti 3.000, 2.000 in 1.000 evrov podelil rektor prof. dr. Stane Pejovnik .

Zdravljenje z matičnimi celicami je v svetovnem merilu nov in zelo obetaven postopek, ki v relativno kratkem času in ob sprejemljivih stroških, omogoča učinkovito zdravljenje in lajšanje težav pri številnih živalskih bolezni kot so obraba hrustanca, kolčne displazije, artroze ter poškodbe in vnetja kit in vezi. Čehova je na predstavitvi pojasnila, da zaenkrat zdravijo pse, z napredkom znanosti na tem področju in razvoju novih tehnologij, pa bodo v kratkem ponudili podoben način zdravljenja tudi pri konjih in mačkah. Način zdravljenja pa ima velik potencial tudi v humani medicini oziroma za zdravljenje obolenj sklepov pri ljudeh, je še povedala Katarina Čeh in dodala, da bo do tega zaradi drugačne človeške anatomije morda prišlo šele v nekaj letih.
 
Na tekmovanju Rektorjeva nagrada za naj inovacije Univerze v Ljubljani je letos sodelovalo več kot 70 posameznikov iz 18 fakultet in dveh raziskovalnih inštitutov. Na tekmovanje so prijavili 36 idej, nekatere še v zgodnji fazi, druge, ki so načeloma prejele boljše ocene, pa so bile že bliže trgu.  

Nazaj