Prestižna priznanja za slovenske izume v Kuvajtu in Nigeriji

02.12.2011

Kuvajt je ena od držav, ki se kljub trenutnemu razcvetu zaveda omejenosti naftnih zalog in že danes intenzivno vlaga v razvoj ustvarjalnosti in inovativnosti, ki so v veliki meri usmerjene v mlado generacijo. V okviru teh prizadevanj je Kuvajtski znanstveni klub pod pokroviteljstvom emirja države Kuvajt (Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah) med 21.-24.11.2011 organiziral že četrti mednarodni sejem invencij srednjega vzhoda (4th International Invention Fair in the Middle East).

Na mednarodni sejem inovacij so bili povabljeni najboljši inovatorji iz celega sveta (več kot 20 držav, 206 inovatorjev), med njimi jih je vabilo prejelo tudi nekaj iz Slovenije. V tekmovalnem delu je več slovenskih izumov in inovacij navdušilo ocenjevalno komisijo, ki jim je podelila nekaj izjemnih priznanj.

Tako so prvo mesto in s tem tri zlate medalje v različnih tekmovalnih kategorijah dosegli:

  1. dr. Borut Likar za gugalnik za dojenčka, namenjen uspavanju najmlajših,
  2. Damijan Ružič za set artiklov za trening borilne veščine systeme in
  3. Veronika Klinar za pametno kozmetiko, namenjeno doseganju zdrave in estetske kože.

Srebrno medaljo sta prejela Tomaž Pevc (ki ga je na sejmu zastopala hči Asja Pevc) za podvodni žaromet v manjši izvedbi, namenjeno osvetljevanju v vodi in tudi na kopnem, ter Gregor Pevc za sistem zaščite nadzemeljskih vodov. Dve srebrni medalji je prejel še Damijan Ružič za fotodetonacijski motor ter protikavitacijski sistem za ladijske trupe in propelerje.

Pomemben del srečanja so bili tudi poslovni kontakti. Ker so kreme Veronike Klinar pod blagovno znamko Anaya kot proizvod že dosegljive na trgu, se je za poslovno sodelovanje resno zanimalo več zastopnikov iz srednjega vzhoda. Odličnega odziva s trga potencialnih kupcev in zastopnikov je bil deležen tudi Likarjev Gugalnik za dojenčka, ki bi se z veliko dodano vrednostjo lahko prodajal s deželah srednjega vzhoda. Prav tako Ružičev protikavitacijski sistem in njegova »NEPS« tehnologija, ki sta vzbudila zanimanje lastnika čolna za dosego svetovnega rekorda. Prav tako je bilo veliko zanimanja za sistem zaščite nadzemeljskih vodov, saj imajo v Kuvajtu v tem smislu težave s peskom, kot je Gregorju Pevcu pojasnil eden glavnih investitorjev šejkovega oddelka. Velik odziv je bil tudi na podvodni žaromet, ki mu je posebno pozornost in pohvalo namenil direktor akvarija, kot tudi ostali obiskovalci, saj je v obmorskih državah bližnjega vzhoda ogromno turističnih destinacij ter s tem veliko potapljačev, ki so se zanimali za njegov nakup. Na sejmu je tudi znani slovenski inovator Ivan S. Klaneček predstavil sistem obnove in vzdrževanja kulturno-zgodovinskih zgradb in spomenikov, za katerega je letos že prejel dve pomembni mednarodni priznanji.

Naj omenimo še, da je od 16. do 19. septembra v Nigeriji v Bauchiju potekala 3. mednarodna razstava inovacij, ki se je je udeležilo 14 držav, ki so skupaj razstavile okrog 80 izumov, med katerimi je bilo tudi pet slovenskih.

Diplomo organizatorja, Nigerijskega združenja inovatorjev za odličen izum je prejel dr. Borut Likar za gugalnik za dojenčka. Diplomo mu je podelil predsednik združenja princ Joel Shaka Momodu. Franc Just pa je za svoj elektromotor v pestu avtomobila, ki omogoča predelavo navadnih avtomobilov v hibridne, prejel diplomo Tajvanskega inovacijskega in industrijskega združenja.

Slovenske inovatorje na dogodku zastopala Ana Hafner, predsednica sveta združenja izumiteljev ASI, ki hkrati nastopila tudi kot predstavnica predsednika Mednarodne federacije združenj inovatorjev (IFIA). Razstavo so spremljali tudi predstavniki Združenih narodov, ki bodo skupaj z IFIA v prihodnosti pomagali vzpostaviti združenja inovatorjev v vseh afriških državah, kar bo pospešilo doslej dokaj skromno inovacijsko aktivnost tega kontinenta. 

Nazaj