Pričel se je praznik inovativnosti - 6. Slovenski forum inovacij

22.11.2011

Danes se je s slovesno otvoritvijo, na kateri je udeležence s svojim nagovorom počastil tudi predsednik republike dr. Danilo Türk, pričel dvodnevni praznik inovativnosti, kot je osrednjo slovensko prireditev s področja inovativnosti označil Igor Plestenjak, direktor Javne agencije Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije - JAPTI.

"Letošnji Slovenski forum inovacij je že šesti po vrsti in z gotovostjo lahko trdim, da se je v vseh teh letih razvil v osrednji slovenski praznik inovativnosti," je v svojem uvodnem nagovoru poudaril Igor Plestenjak, direktor JAPTI. V času finančno-gospodarske krize je njegova vloga še toliko bolj pomembna, saj nakazuje mogoče poti iz nje oziroma pravo smer za prihodnost, kot je tudi slogan letošnjega dogodka.

Kot je v nadaljevanju poudaril Ivo Boscarol, generalni direktor podjetja Pipistrel, v Sloveniji inovativnega potenciala ne primanjkuje. Država ima po njegovih besedah pridne in motivirane ljudi, ima veliko dobrih blagovnih znamk in inovativnih izdelkov, kar še manjka, pa je vizija. “Ko bomo imeli vizijo, bodo lahko sledile vse strategije, ki bodo to inovativnost širile iz Slovenije,” je navedel.

Častni gost na slavnosti otvoritvi 6. Slovenskega foruma inovacij, predsednik republike dr. Danilo Türk je poudaril, da je inovativnost imperativ današnjega časa,. "Skladno s tem smo lahko posebej zadovoljni, ko vidimo, kako v Sloveniji raste število ljudi, ki se izkazujejo z inovativnostjo. Vseeno pa se moramo vprašati, ali so v državi izpolnjeni vsi pogoji, da bo inovativni potencial, ki ga premoremo, dosegel rezultate, ki jih pričakujemo," je dejal v nadaljevanju. V tej luči je izrazil upanje, da bomo od tistih, ki se v predvolilnem času zavzemajo za vodenje vlade, slišali tudi o tem, kako bo država podpirala inovativno dejavnost.

Prireditev se bo zaključila jutri, s slavnostno podelitvijo nagrad najboljšim inovacijam v posamezni kategoriji. Letos bodo prvič podelili tudi priznanja z vidika odličnosti ustvarjalnih industrij ter priznanja najboljšemu start up podjetju za najbolj inovativen izdelek. Med zmagovalce so se uvrstile naslednje inovacije:

 • Nagrada za inovativni proizvod v kategoriji podjetje
  ID 377, podjetje Domel, d. o. o. za Inovativno, uporabniku prijazno elektroniko za krmiljenje EC motorjev
 • Nagrada za inovativni proizvod v kategoriji start-up podjetje
  ID324, podjetje Mesi, razvoj medicinskih naprav, d. o. o. za Avtomatski merilnik gleženjskega indeksa
 • Nagrada za inovativen proizvod v kategoriji avtor posameznik,  skupina avtorjev oz. raziskovalno-razvojna institucija
  ID 430, mag. Marko Čenčur za Metodo zatemnjevanja varčnih žarnic
 • Nagrada za inovativno storitev v kategoriji podjetja
  ID 335, Nagrado prejme podjetje Mandatela, d. o. o. za inovacijo Breenga – brand engaging games 
 • Nagrada za inovativno storitev v kategoriji start-up podjetja
  ID 383, Nagrado prejme podjetje Uporabna Energetika, d. o. o. za Sistem programske in strojne opreme za inteligentni monitoring energetske porabe EIC.
 • Nagrada za inovativno storitev v kategoriji avtor posameznik,  skupina avtorjev ali razvojno-raziskovalno- razvojna institucija
  ID199, Nagrado prejme dr. Dušana Findeisen, za Univerzo za tretje življenjsko obdobje
 • Nagrada za inovativni poslovni model
  ID317, Nagrado prejme družba BTC, d. d. za Ekoindeks.
 • Zlato priznanja uporabe odličnosti ustvarjalnih industrij
  ID248, podjetje Pipistrel, d. o. o. za Štirisedežno potovalno letalo Panthera z modularnim pogonom
 • Srebrno priznanje uporabe odličnosti ustvarjalnih industrij
  ID398, Institut "Jožef Stefan" za sistem Pedius za računalniško evidentiranje in sestavljanje fragmentov stenskih poslikav
 • Bronasto priznanje uporabe odličnosti ustvarjalnih industrij
  ID421, podjetje V Navtik, Napredne Navtične Tehnologije, d. o. o. za proizvod wFoil
Pričel se je praznik inovativnosti - 6. Slovenski forum inovacij Nazaj