Slovenski inovatorji zopet uspešni, tokrat na Hrvaškem

19.10.2011

V Zagrebu se je prejšnji vikend zaključila 8. mednarodna razstava inovacij »ARCA 2011« (potekala je od 13. do 15. oktobra), na kateri so inovatorji iz Hrvaške in desetih drugih držav prikazali prek 250 izumov in inovacij.

Slovensko združenje inovatorjev ASI je razstavilo 6 izumov, ki jih je ocenila tudi strokovna žirija, ki so jo sestavljali zlasti hrvaški doktorji znanosti. Žirijo je, tudi zavoljo dejstva, da ima Hrvaška velike težave s požari, najbolj prepričalo patentirano protipožarno sredstvo izumitelja Slavka Likarja iz Črnomlja, in mu je podelila najvišje, zlato priznanje.


Gasilno sredstvo s svojo sestavo omogoča hitro gašenje brez vode, je ekološko neoporečno, bistvo izuma pa je, da se lahko uporablja tudi v preventivne namene, saj obrizgana stvar za določeno obdobje postane negorljiva. Inovator je na razstavi delovanje sredstva tudi v živo demonstriral in tako navdušil številne obiskovalce. Trenutno išče predvsem investitorja, ki bi bil pripravljen vložiti v proizvodnjo tega sredstva, s katerim bi bilo gašenje požarov učinkovitejše kot z vodo.

Žiriji pa se je izredno zanimiva ideja zdela tudi zibka z motornim zibalom, prototip in patent inovatorja dr. Boruta Likarja iz Ljubljane, ki si je prislužil bronasto medaljo. Naprava služi kot dodatek otroškim zibkam in avtomobilskim lupinicam« in avtomatizira zibanje, tako da se dojenček laže umiri in zaspi.

V Zagrebu so svoje izume predstavili še Anže Dernač, Marjan Kejžar, Milan Kolar in Romina Znoj, ki sicer niso bili nagrajeni, so pa njihovi izumi pritegnili veliko pozornosti.

Na fotografijah: Slavko Likar je prikazuje, kako postane krpa, poškropljena z njegovim sredstvom, odporna na ogenj.

Slovenski inovatorji zopet uspešni, tokrat na Hrvaškem Nazaj