Slovenski inovatorji uspešni na Skandinavskem

12.10.2011

V Stockholmu je od 4. do 7. oktobra potekal Skandinavski tehnični sejem, v okviru katerega je bil organiziran tudi mednarodni sejem inovacij z naslovom »Inovacije za prihodnost«.

Švedsko združenje inovatorjev, ki je letos praznovalo 125-letnico svojega obstoja, je omogočilo brezplačno predstavitev na sejmu trem inovatorjem iz vsake države. Slovensko združenje inovatorjev ASI se je povabilu z veseljem odzvalo in med inovatorji, ki so si želeli sodelovati na sejmu, izbralo tri z izumi, ki so imeli tudi pomemben ekološki potencial.

Na sejmu so se tako predstavili inovatorji Franc Just iz Kranja z električnim motorjem v pestu kolesa avtomobila, ki omogoča predelavo običajnih avtomobilov v hibridne, Ivan Stanislav Klaneček iz Maribora s sistemom obnove in vzdrževanja kulturno-zgodovinskih zgradb in spomenikov in Damijan Ružić iz Žalca s tehnologijo naprednih ekoloških pogonskih sistemov, katerih osnova je batni motor brez ojnice.

Švedska žirija je prve dni sejma ocenila vse razstavljene inovacije, 6.10. popoldne pa je potekala slovesna podelitev nagrad za najboljše izume. Žirijo je od predstavljenih slovenskih inovacij najbolj navdušil projekt inovatorja Ivana S. Klanečka, ki je prejel bronasto medaljo.

Klanečkov sistem postopkov za izvedbo zahtevnih tehnoloških izvedb v gradbeništvu je izjemnega pomena za restavriranje in vzdrževanje kulturno-zgodovinskih zgradb in spomenikov. Pomemben del postopkov je injiciranje posebnih mineralnih materialov v zidove teh zgradb, s čimer se iz zidov odstrani vlaga, s tem pa ustavi njihovo propadanje in hkrati zagotovi večja izolativnost. S svojim postopkom je inovator že obnovil vrsto pomembnih stavb tako v Sloveniji kot v tujini.

Sejem je bil za vse tri slovenske inovatorje tudi nasploh zelo uspešen, saj so na njem pridobili vrsto pomembnih poslovnih kontaktov. Kot zanimivost naj omenimo, da jih je na sejmu obiskala tudi ekipa podjetja Unior iz Zreč.

 

Slovenski inovatorji uspešni na Skandinavskem Nazaj