Pipistrel je zmagovalec Nasinega tekmovanja

04.10.2011

Nasa je včeraj razglasila, da je Pipistrel je s svojim Taurusom G4 zmagal na tekmovanju za energetsko najbolj učinkovito letalo. Gre za inovacijo svetovnega merila.

V kalifornijskem mestu Santa Rosa je potekalo tekmovanje Nasa Green Flight Challenge, na katerem so se pomerila električna letala različnih proizvajalcev. Med tekmovalci je bilo tudi letalo ajdovskega podjetja Pipistrel, ki ga vodi Ivo Boscarol.

Pogoj za zmago je bil, da letalo preleti 200 milj (322 kilometrov) v manj kot dveh urah in porabi manj kot galono goriva (3,8 litra) oziroma primerljivo preračunano porabo v elektriki na potnika. Tako prvo- kot drugouvrščeni sta zastavljeni cilj presegla skoraj za polovico. Obe letali sta leteli s Pipistrelovim električnim motorjem. Prvo štirisedežno električno letalo na svetu Pipistrel Taurus G4 se je v tekmi zelo dobro odrezalo, saj je v zadnjem odločilnem krogu porabilo 0,2 kilovatne ure manj, kot so načrtovali, ne da bi zaradi tega trpela hitrost.

Zaradi pravila, da mora na tekmovanju sodelovati ameriški partner, so tako v ajdovskem podjetju nastopili skupaj s Penn State University.

JAPTI čestita zmagovalcem in jim želi še naprej podobnih uspehov.

Nazaj