Naložbe v raziskave in razvoj se v EU večajo

18.08.2011

Evropska komisija je objavila šesto raziskavo o poslovnih trendih na področju naložb v raziskave in razvoj. Podjetja pričakujejo pet odstotno rast svojih naložb na tem področju do leta 2013.

Podjetja, zajeta v raziskavi, so navedla, da povprečno 27 odstotkov njihove letne prodaje sestavljajo inovativni izdelki, ki so bili uvedeni v zadnjih treh letih, kar potrjuje dejstvo, da so inovacije ključne za poslovni uspeh in ustvarjanje novih delovnih mest.
 
Z raziskavo se zbirajo podatki o pričakovanih naložbah na področju raziskav in razvoja 1.000 evropskih podjetij, ki v to panogo največ vlagajo – med njimi sta tudi slovenski podjetji Krka in Sava.
  
Največje stopnje rasti svojih naložb v raziskave in razvoj so pričakovane na Kitajskem (25 odstotkov), Japonskem (17 odstotkov), v drugih evropskih državah in Indiji (osem odstotkov) ter v ZDA in Kanadi (pet odstotkov).
 
Ta trend, ki je bil prisoten že v treh izmed štirih dosedanjih raziskav, kaže, da želijo podjetja s sedežem v EU izkoristiti rast v hitro rastočih gospodarstvih, pri tem pa zadržati močno osredotočenost na EU, je še navedla komisija.

  Indikator evropskih RR investicij v industriji, poročilo (PDF, 2mb)

Nazaj