Na voljo nekaj milijard evrov za raziskave in razvoj

12.08.2011

Evropska komisija je letošnje poletje, v sklopu 7. okvirnega programa za raziskave in razvoj, razpisala za nekaj milijard evrov nepovratnih sredstev.

Sedmi okvirni program (7. OP) je program Evropske skupnosti za raziskave, tehnološki razvoj in predstavitvene dejavnosti. To je glavno orodje Evropske unije za financiranje raziskav v Evropi, program pa traja od leta 2007 do 2013 (razen EURATOM, ki traja do 2011).

7. OP je oblikovan tudi zato, da se sooči z zaposlitvenimi potrebami in konkurenčnostjo Evrope. 7.OP podpira raziskave na izbranih prednostnih področjih - cilj tega je ustvariti ali ohraniti svetovno vodilno vlogo EU znotraj teh sektorjev. Sestavljen je iz 4 glavnih sklopov dejavnosti, ki oblikujejo 4 posebne programe ter peti posebni program o jedrskih raziskavah:

  1. SODELOVANJE (ang. Cooperation): Skupno obravnavanje glavnih raziskovalnih tem
  2. ČLOVEŠKI VIRI (ang. People): Si želite znanstveno poklicno pot v Evropi ?
  3. ZAMISLI (ang. Ideas): Naj pametne zamisli delajo za Evropo !
  4. ZMOGLJIVOSTI (ang. Capacities): Gradnja gospodarstva znanja
  5. EURATOM: Zagotavljanje jutrišnjih potreb po energiji

Podrobnejši podatki o posameznih razpisih so na voljo v spodnjem seznamu, preko katerega lahko dostopate do konkretnih razpisnih informacij.

Na spletni strani Evropske unije je na voljo tudi praktični priročnik za pripravo teh projektov- prijav na razpise, ki je dosegljiv na naslednji povezavi (besedilo je v angleškem jeziku).

 

 Seznam trenutno odprtih razpisov 7. okvirnega programa (PDF, 206 kb)

Nazaj