Slovensko oblikovanje v 20-ih letih samostojnosti

08.08.2011

Muzej za arhitekturo in oblikovanje predstavlja razstavo Silent Revolutions, izbor oblikovalskih projektov, ki so zaznamovali prvi dve desetletji obstoja mlade evropske države.

Pričujoči izbor oblikovalskih del pooseblja strasti in obsesije posameznih ustvarjalcev, zagon, inovativni razvoj in visoko kakovostno proizvodnjo, od filigransko izdelanih gramofonov Franca Kuzme in zapeljivih luči Black Cherry Lamps oblikovalke Nike Zupanc do prvega večjega hibridnega plovila na svetu Greenline 33 Hybrid podjetja Seaway in modularnih fasadnih sistemov Qbiss One with ArtMe, ki jih razvija podjetje Trimo. Razstava predstavlja tudi ključne izdelke velikanov slovenske industrije med drugimi serijo Elanovih revolucionarnih smuči WaveFlex, ki so jo oblikovali s studiem Gigodesign, Alpinine čevlje za tek na smučeh Racing Elite, ki so jih razvili s studiem Jure Miklavc in Gorenjevo linijo gospodinjskih aparatov Simplicity Gorenje Design Studia. Razstavo, ki ilustrira pomembne, velikokrat prelomne trenutke v zgodbi slovenskega oblikovanja, naj gre za novo oblikovalsko mentaliteto ali nove smeri razvoja, spremlja širše zasnovana publikacija, ki ni osredotočena le na izdelke ter posamezne oblikovalce in studie, ampak tudi na naročnike in proizvajalce, ki so igrali nepogrešljivo vlogo pri realizaciji teh projektov.

Razstava, ki prinaša več kot petindvajset izbranih del, je prva obsežna mednarodna predstavitev slovenskega produktnega oblikovanja v zadnjih dvajsetih letih. S prepletanjem gospodarstva in kulture ter aktivnim sodelovanjem vladnih institucij na področju kreativnih industrij želimo promovirati vrhunske slovenske proizvode in podjetja ter povečati prepoznavnost Slovenije skozi industrijsko oblikovanje.

Koordinatorji razstave so:

  • Ministrstvo za kulturo RS
  • Ministrstvo za zunanje zadeve RS
  • Ministrstvo za gospodarstvo RS
  • Javna agencija  RS za podjetništvo in tuje investicije
  • Urad vlade RS za komuniciranje

Vir: Muzej za arhitekturo in oblikovanje

 

 

 

Nazaj