IBM odprl inovacijski center v Ljubljani

06.09.2011

Inovacijski center je namenjen prenosu znanja in razvoju informacijskih rešitev
za JV Evropo in bo zaslužen za kopico prebojnih tehnologij iz področja informacijskih tehnologij.

Omenjeni inovacijski center IBM je že 40. na svetu, njegovo odprtje pa je sovpadlo z uradnim praznovanjem stoletnice podjetja. Inovacijski center naj bi podjetjem in izobraževalnim institucijam v regiji pomagal tako s prenosom znanja kot tudi s svetovanjem in rešitvami za lažji vstop na nove trge.

V inovacijskem centru bodo delali domači in tuji strokovnjaki, z razvijanjem informacijskih rešitev pa naj bi postal pomemben del slovenskega gospodarstva in stičišče pobud za razvoj nove generacije slovenskih podjetnikov.  Inovacijski centri IBM so tesno povezani z lokalnim okoljem, hkrati pa tudi s strategijo podjetja, ki po stotih letih obstoja, kar je v informacijskih tehnologiji velika redkost, še vedno želi rasti. Za lokacijo v Ljubljani so se odločili zaradi priložnosti za rast na trgih nekdanje Jugoslavije in okoliških držav, mreže obstoječih poslovnih partnerjev IBM in velikega števila študentov ter strokovnjakov za informacijsko tehnologijo.

Podjetje IBM je zaslužno za veliko prebojnih inovacij, pet njegovih zaposlenih je prejelo tudi Nobelovo nagrado. Med drugimi izumi je predstavilo:

  • luknjalnik kartic,
  • osebni računalnik,
  • črtno kodo,
  • s svojo tehnologijo je bilo prisotno pri prvem pristanku na Luni in
  • pri prvi presaditvi srca.

Superračunalniki IBM redno premagujejo največje človeške ume, pred desetletjem šahovskega svetovnega prvaka Garija Kasparova, letos pa najuspešnejša tekmovalca v televizijskem kvizu Jeopardy. Kljub vsemu je podjetje pred dvajsetimi leti skoraj propadlo. Za preživetje se je moralo pred vnovično rastjo precej skrčiti in usmeriti na povsem nova področja.

Nazaj