Zala Jevnikar je znanstvenica leta 2011

24.06.2011

Doktorico znanosti na področju biokemije in molekularne biologije Zalo Jevnikar, ki se ukvarja z mehanizmi celične migracije, je revija Jana v prejšnjem tednu razglasila za znanstvenico leta 2011.

Za odmevno delo na področju poznavanja mehanizmov celične migracije, ki je ključno pri načrtovanju učinkovitih zdravil za nadzor imunskega odziva in napredovanje raka, je Jevnikarjeva, ki je sicer raziskovalka na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani, leta 2010 prejela Preglovo nagrado za izjemno doktorsko delo.

Pri svojem delu uporablja človeške celične kulture, ki jih proučuje z različnimi metodami, kot sta fluorescenčna mikroskopija in pretočna citometrija, ter z njimi izvaja napredne teste za analizo migracije in invazije, navajajo organizatorji prireditve.

Namen akcije Znanstvenica leta je približati znanost ljudem, hkrati pa slediti znanstveni odličnosti in vrhunskim dosežkom, poudarjajo pri reviji Jana, ki že več let zapored organizira izbor v sodelovanju z ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS).

Komisiji za izbor je predsedovala generalna direktorica direktorata za znanost Jana Kolar, pri izbiranju pa je aktivno sodelovala tudi izvršna direktorica za zakonodajo in politike pri GZS Alenka Avberšek, piše na spletni strani revije Jana.

Poleg Jevnikarjeve so bile letošnje kandidatke za naziv znanstvenice leta še Neža Finžgar, Vesna Leskošek, Barbara Malič, Darja Mihelič, Jana S. Rošker in Majda Žigon.

Vir: www.siol.net

Zala Jevnikar je znanstvenica leta 2011 Nazaj