Katera 3D-tehnologija bo prevladala, aktivna ali pasivna?

13.06.2011

Med proizvajalci televizorjev nastajata dva tabora glede tehnologije zaslonov 3D z očali. Samsung in Sony sta glavna zagovornika aktivne tehnologije, medtem ko LG več stavi na pasivno, ki so jo že licencirali tudi nekateri drugi proizvajalci.

Glavna razlika je v tem, kakšna očala uporablja katera od tehnologij. Pri aktivni očala izmenično blokirajo vid zdaj enemu, zdaj drugemu očesu, to pa je sinhronizirano s televizorjem, ki takrat prikazuje ustrezno sliko. Ta je sestavljena iz dveh virov polne ločljivosti, pri čemer sta sliki dovolj zamaknjeni, da ustvarita občutek treh dimenzij. Slabost tehnologije so precej neudobna in draga očala, čeprav se počasi izboljšujejo. Letošnja Samsungova očala so precej lažja in cenejša, poleg tega je zaradi komuniciranja po bluetoothu manj težav z izgubljanjem signala. Še vedno pa je osnovna tehnologija enaka, gledanje TV z utripajočimi očali pa marsikomu ne ugaja.

Pri pasivni tehnologiji televizor vseskozi prikazuje dvojno sliko (ena vrstica za levo, druga za desno oko), zaradi česar se ločljivost prepolovi. Zaslon pa prekriva polarizacijski filter, ki poskrbi, da vsako oko ob uporabi ustreznih očal vidi pravo sliko. Ta očala so poceni (zastonj) in ne potrebujejo lastnega napajanja. Tudi Samsung že ima izdelane tovrstne televizorje, vendar vanje ne verjame. Po njihovem mnenju je slika v polovični ločljivosti preslaba, poleg tega je treba televizor gledati precej naravnost. Na Samsungovi predstavitvi smo lahko videli, da se slika popači, če vstanemo, se uležemo ali televizor gledamo bolj postrani. Nižja ločljivost je opazna predvsem pri materialu slabše kakovosti, medtem ko so visokorazločljivostne vsebine še vedno videti precej dobro. Vodilni proizvajalec televizorjev tudi trdi, da se polarizacijski filter pozna pri ogledu običajne, 2D-slike. Vendar sami nismo imeli občutka, da bi bila slika opazno slabša od tiste na aktivnem televizorju 3D, ki pri 2D deluje kot vsak običajen ploski televizor. Po našem mnenju pasivna tehnologija z nekaterimi dodatnimi izboljšavami za domače uporabnike več obeta. Dokler ne bo dovolj napredovala tehnologija 3D, ki ne zahteva očal.

Vir: Matjaž Ropret, Delo, Infoteh

Nazaj