Ustanovljeno Združenje ponudnikov tveganega kapitala

30.06.2011

Slovenske družbe, ki upravljajo družbe tveganega kapitala, so konec maja ustanovile Združenje ponudnikov tveganega kapitala, gospodarsko interesno združenje.

Združenje ponudnikov tveganega kapitala je neprofitna, samostojna in nepolitična organizacija, v kateri se združujejo družbe, ki upravljajo družbe tveganega kapitala.  Združenje deluje kot nacionalna organizacija tveganega kapitala v Sloveniji, namen združenja pa je oblikovati skupne interese in jih predstavljati pristojnim ministrstvom, izmenjava in prenos znanj in izkušenj med člani združenja, sodelovanje na projektih, primerjava s sorodnimi institucijami v razvitih okoljih ter skupna promocija.

Združenje ponudnikov tveganega kapitala ima sedem članov, to so trenutno delujoče družbe tveganega kapitala (DTK) oziroma njihove upravljavske družbe, ki so vpisane tudi v register družb tveganega kapitala, ki ga vodi Ministrstvo za gospodarstvo. Ustanovitveni člani Združenja so:

  1. RSG Kapital d.o.o., ki upravlja Prvi sklad DTK d.o.o.;
  2. Venturelab, podjetniško in poslovno svetovanje d.o.o., ki upravlja Sklad poslovnih angelov DTK d.o.o.;
  3. Zernike Meta-Ventures S.P.A., ki upravlja sklad Meta Ingenium DTK;
  4.  UD - upravljavska družba, d.o.o., ki upravlja sklad DTK Murka;
  5. MPE, družba za svetovanje in storitve, d.o.o., ki upravlja SCS, družbo tveganega kapitala d.o.o.; 
  6. STH Ventures, družba tveganega kapitala, d.o.o., ki jo upravlja S. T. Hammer; in
  7. Taxgroup finančne storitve d.o.o., ki upravlja Sklad tveganega kapitala Taxgroup DTK.

Vodenje Združenja ponudnikov tveganega kapitala bo potekalo po krožnem sistemu, za prvega predsednika Združenja je skupščina imenovala Jureta Mikuža, direktorja RSG Kapital. Novoimenovani predsednik združenja je ob tem poudaril pomen oblikovanja združenja zaradi zagotovitve standardov kakovosti upravljanja tveganega kapitala v Sloveniji, dialoga z nadzornimi institucijami in regulatorjem, združenje pa bo tudi aktivno sodelovalo pri vzpostavljanju ekosistema, ki bo v Sloveniji omogočil razvoj panoge tveganega kapitala, saj slednja dokazano prispeva k višji gospodarski rasti v državah, primerljivih s Slovenijo.


Dodatne informacije:
 
RSG Kapital d.o.o.
Nataša Tomić
T: 01 620 33 00
E: obubtbAsth.dbqjubm/tj
Nazaj