Prvo neslišno letalo na svetu je slovensko

07.06.2011

Pipistrel je izdelalo letalo, ki bo prvo na svetu, ki bo zaradi električnega pogona ob vzletu in pristanku za okolico skoraj neslišno.

Panthera je novo štirisedežno hitro potovalno letalo, ki ob vzletu in pristanku ne bo več motilo ljudi, saj bo uporabljalo električni motor. Prav zaradi tega tudi ne bo onesnaževalo okolja v nizkih plasteh atmosfere, poraba pa bo skoraj za polovico manjša od obstoječih letal.

Letalo Panthera, bo prvi model novega Pipistrelovega proizvodnega podjetja, ki ga bo v prihodnjih dveh letih zgradil ob letališču Rojce v Gorici. Po pred kratkim pridobljeni koncesiji italijanske uprave za civilno letalstvo (ENAC) bodo predvidoma že oktobra letos postavili temeljni kamen za novo proizvodno podjetje, ki ga bodo odprli leta 2013.

Zakaj odločitev za lokacijo v italijanski Gorici. V Pipistrelu so pojavnili, da je letalo tako veliko, da ga bo nemogoče proizvajati na obstoječi lokaciji v Ajdovščini. Poleg tega pa bo tudi število proizvedenih letal, ki se bo gibalo okrog 200, že tolikšno, da bi jih zaradi števila vetrovnih dni težko preizkušali na ajdovskem letališču.

Pri odločitvi za gradnjo na Rojcah (Gorica) je bilo odločilno tudi dejstvo, da je blizu letališče Ronki, kamor bodo lahko prihajali njihovi kupci. Poleg tega pa je letališče v Gorici veliko kar 1,6 milijona kvadratnih metrov in je umestitev proizvodnih prostorov v velikosti 10.000 kvadratnih metrov bistveno lažja kot na letališču v Ajdovščini, ki je pozidano praktično že povsod naokrog.

Drugi razlogi za odločitev, da bo Pipistrel gradil nove proizvodne prostore v Italiji, je tudi sklenjena pogodba o varnosti letalskega prometa, ki jo ima Italija sklenjeno z ZDA in bo ajdovskemu podjetniku omogočila prodajo letal tudi na velikem ameriškem tržišču. Ameriško tržišče ja za Pipistrel izrednega pomena, saj so bili tudi zaradi zmag na zadnjih dveh Nasinih tekmovanjih deležni velikega zanimanja in povpraševanja iz ZDA, vendar letal tja zaenkrat niso mogli prodajati, novo podjetje v Italiji pa jih bo lahko.

 

Prvo neslišno letalo na svetu je slovensko Nazaj