Znani evropski izumitelji leta 2011

02.06.2011

Evropski patentni urad in Evropska komisija sta na svečanosti, ki je bila letos v Budimpešti, podelila nagrade za evropskega izumitelja leta.

Prejeli so jih pionirji na področju medicinskih raziskav in implantantne tehnologije, čiste energije, gradbeništva in prečiščevanja vode:

  • Per-Ingvar Brånemark iz Švedske v kategoriji »življenjsko delo«, oče sodobne zobne implantologije in pionir kostne integracije, metode, temelječe na titanovih vsadkih, ki omogočajo stabilen spoj med vsadkom in kostjo. Danes je to splošno uporabljana implantantna tehnika dentistov, od katere ima korist na milijone ljudi z vsega sveta.
  • Ann Lambrechts iz belgijskega podjetja Bekaert v kategoriji »industrija« za izboljšanje upogibne trdnosti konstrukcij iz armiranega betona. Elementi jeklenih vlaken, ki jih je razvila, bistveno povečujejo natezno trdnost betona, zmanjšujejo čas gradnje in odpirajo neskončne arhitekturne možnosti. Omogočili so že vrsto spektakularnih gradenj, kot je npr. Gotthardski predor.
  • Jens Dall Bentzen iz danskega podjetja Dall Energy Aps v kategoriji »mala in srednja podjetja« za specialna biogoriva z nizko emisijo in vsebnostjo vlage do 60 %, idealna za okolju prijazno, visoko učinkovito in poceni proizvodnjo energije iz biomase v tovarnah in proizvodnih obratih.
  • Christine Van Broeckhoven z belgijskega Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie v kategoriji »raziskovalna dejavnost« za pionirsko metodo identifikacije genov Alzheimerjeve bolezni, s katero je tlakovala pot razvoju sodobnega zdravljenja te bolezni. Vsak od genov in proteinov, ki jih je identificirala, je potencialna »tarča« za raziskovalce s področja nevrodegenerativnih bolezni.
  • Ashok Gadgil in Vikas Garud z University of California/Lawrence Berkeley National Laboratory in WaterHealth International (ZDA/Indija) v kategoriji »neevropske države«.  Z uporabo težnosti in s skrbno načrtovano hidravlično obliko za zagotovitev enakomernega pretoka vode sta izdelala napravo za ultrazvočno dezinfekcijo vode, ki zahteva le 40 watno UV žarnico za dezinfekcijo tisoč litrov vode na uro. Napravo že uporablja več kot deset držav in daje čisto vodo prek dvema milijonoma ljudi.

Več o nagradi in nagrajencih na http://www.epo.org/news-issues/news/2011/20110519.html.

Nazaj