Slovenski inovatorji nagrajeni na sejmu AGRO ARCA

16.05.2011

V hrvaški Slatini je v začetku maja potekal 4. mednarodni sejem inovacij v kmetijstvu in prehrambeni industriji »Agro Arca 2011«.

Razstavljenih je bilo okrog 250 eksponatov iz desetih držav, poleg hrvaških tudi iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Češke, Madžarske, Poljske, Švedske, Romunije, Rusije in Irana.

Organizatorja sejma – združenje inovatorjev Hrvaške in mesto Slatina – sta na zaključni slovesnosti podelila 40 nagrad, med njimi tri tudi slovenskim inovatorjem. Plaketo Agro Arca za odlična izuma s področja kmetijstva sta prejela Gašper Matjaž Preložnik iz Vojnika za »butarnik«, napravo za enostavno in hitro izdelavo butar in Ivan Gregorič iz Vogrskega za avtomatsko visokotlačno napravo za črpanje in brizganje.

Posebno priznanje za predstavitev več dobrih izumov pa je prejel tudi znani slovenski inovator s področja kmetijstva Jože Bider iz Rečice ob Savinji. Med njegovimi predstavljenimi izumi je po mnenju komisije za ocenjevanje inovacij po inovativnosti najbolj izstopal rezalnik balirane živinske krme, izveden kot traktorski priključek, ostali njegovi izdelki pa prav tako dokazujejo veliko uporabno vrednost.

Velika nagrada Agro Arce pa je bila letos podeljena kompleksu za testiranje vodnega medija ruskih znanstevnikov Dmitrija Usanova, Alexandra Skripala, Anatolyja Vagarina, Borisa Korotina in Vladimirja Feklistova.

Slovenski inovatorji nagrajeni na sejmu AGRO ARCA Nazaj