Brezčasno slovensko oblikovanje

29.04.2011

Ob razstavi Odprti depoji so v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje predstavili nekatere legendarne izdelke slovenskega oblikovanja, ki jih hranijo v svojih zbirkah.

Med pomembnejše gotovo sodi Stol Rex, brezčasni izdelek oblikovalca Nika Kralja, ki je bil do danes izdelan v več kot dveh milijonih primerkov, v svojo zbirko pa ga je vrstil tudi newyorški Muzej moderne umetnosti (MOMA).
 
Ob proizvodnji stola so leta 1952, v tovarni Stol Kamnik, na Kraljevo pobudo začeli razvijati nove tehnologije in inovacije, ki so omogočale izdelavo perforirane prostorsko krivljene vezane plošče. Na ta način so skrajšali čas proizvodnje, jo pocenili in omogočili izdelave novih oblik. S svojimi izumi je Kralj uspešno nadgradil izume slovitih oblikovalcev, kot sta Charles Eames in Alvar Aalto. Inovacija prostorsko krivljene vezane plošče z okvirom za njeno vsaditev pa je bila patentirana in prijavljena tudi v Ameriki, Rusiji Nemčiji, Skandinaviji in Franciji.
 
Z namenom predstavitev slovenskega oblikovanja širši javnosti pripravljajo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v naslednjih mesecih vrsto projektov, med katerimi je tudi pregledna razstava Nika Kralja, ki bo na ogled v začetku leta 2012. Več informacij o dogajanju v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, je dosegljivih na naslednji povezavi. Brezčasno slovensko oblikovanje Nazaj