Pipistrelu nagrada za najbolj prodorno energetsko podjetje

11.03.2011

Na strateški konferenci Energetika.net, ki so jo letos poimenovali En.odmev 011, v Ljubljani so podelili nagrade za najbolj prodorna energetska podjetja.

Nagrade so prejeli:

  1. Pipistrel v razredu malih podjetij,
  2. Plinstal v razredu srednje velikih podjetij in
  3. Premogovnik Velenje v razredu velikih podjetij.

Ajdovski Pipistrel je strokovno žirijo po navedbah organizatorja prepričal z lastno energetsko učinkovitostjo, inovativnim pristopom in vstopom na energetski trg ter okoljsko in družbeno zavestjo. Osnovna strategija družbe so uvedba alternativnih virov v letalsko industrijo, vključevanje v razvoj organskih fotocelic, letalskih pogonov na vodikove gorivne celice in razvoj inteligentnih omrežij. Prav tako so v skladu s to filozofijo v preteklem letu zaključili z naložbo v energetsko samozadosten proizvodni objekt.

Skupina Plinstal je žirijo prepričala z odličnostjo opravljanja storitve, naprednim nastopom na plinskem trgu in vizijo razvoja slovenskega plinskega trga z dvigom elastičnosti ponudbe in uvajanjem energenta v alternativne namene. Konec leta 2009 so tako v obratovanje postavili prvo napravo za utekočinjanje zemeljskega plina, ki je plod tehnologije, razvite v okviru skupine Plinstal. Lani so na pobudo Plinstala v Mariboru, Ljubljani, Kranju in na Jesenicah predstavili možnost uporabe zemeljskega plina oz. metana tudi v prometu.

Premogovnik Velenje pa je komisijo prepričal z nadpovprečnimi rezultati, izredno tehnološko dovršenostjo, energetsko učinkovitostjo in pozicijo tehnološkega vodje v celotni regiji jugovzhodne Evrope. Kljub temu da so energetska družba, skušajo zniževati delež porabljene energije po količini in stroških. Redno dosegajo izredne kazalnike uspešnosti gospodarjenja z energenti, aktivno sodelujejo pri razvoju tehnologij za zmanjševanje in zajemanje izpustov CO2, dosegajo svetovni vrh pri učinkovitosti odkopov in njihovi količini ter sodelujejo pri razvoju najmodernejših tehnologij odkopavanja premoga.

Vsem nagrajencem čestitamo!

Nazaj