Sposobnosti štetja so odkrili že pri dojenčkih

21.02.2011

Zanimivo odkritje je plod avstralske raziskave, v kateri je sodelovalo več ducat otrok. Znanstveniki pravijo, da lahko otroci že pri 18 mesecih štejejo vsaj do šest.

Do te starosti namreč že prepoznajo opravilo seštevanje predmetov enega za drugim. Čeprav bo do popolne osvojitve veščine moralo preteči še kakšno leto ali dve, so se osnove že vzpostavile.

V raziskavi so fantke in deklice posedli v visoke stole pred zaslon, na katerem je bilo prikazanih šest rib. V nekaterih primerih je ženska na zaslonu pokazala na vsako do rib zaporedoma in ob tem izgovarjala številke od ena do šest, v pravilnem vrstnem redu. Seštevanje predmetov enega za drugim je ključni dejavnik za učenje štetja.

V drugih primerih je ženska še vedno izgovarjala številke, a je izmenično s prstom kazala zgolj na dve ribi. Otroci so bili pripravljeni prvi preizkus opazovati dalj časa. S tem naj bi znanstveniki dokazali, da se otroci zavedajo, da štetje vsebuje premikanje od enega objekta do drugega, brez ponavljanj.

Mlajši otroci, stari komaj 15 mesecev, pa so v obeh primerih opazovali z enakim zanimanjem, kar nakazuje, da še niso pričeli z učenjem osnovnih principov štetja.

Da bi preverili, da se 18 mesečni otroci ne odzivajo zgolj na gibanje roke preko večje površine zaslona, so raziskovalci ponovili preizkus, le da so zamenjali izgovorjene številke z računalniškimi piski. Ker se otroci niso odzivali na piske, so znanstveniki zaključili, da so besede za otroke nosile pomen.

Raziskava je bila objavljena v reviji Proceedings.

Nazaj