Naj raziskovalka je Aleksandra Lobnik

17.01.2011

Univerza v Mariboru je na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko pripravila že 5. tradicionalno srečanje gospodarstvenikov in raziskovalcev.

V okviru prireditve so petič podelili nagrado za naj raziskovalca po mnenju gospodarstva, ki je tokrat prvič samostojno šla v ženske roke Aleksandri Lobnik s Fakultete za strojništvo.

Lobnikova je leta 1987 diplomirala na Tehniški fakulteti Maribor, štiri leta pozneje je magistrirala na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani, leta 1998 pa doktorirala na Univerzi Karl Franzens v Gradcu. Vse od leta 1987 je zaposlena na Inštitutu za tekstilno kemijo, od leta 2004 je namestnica predstojnice katedre za tekstilne materiale in oblikovanje, na fakulteti pa je ustanovila tudi Center za senzorsko tehniko.

Do nagrade je prišla prav po zaslugi slednjega, saj se center po njenih besedah aktivno vključuje v reševanje problematike varovanja okolja s pomočjo izvajanja različnih monitoringov, pilotnih poskusov čiščenja voda in razvijanja novih metod za spremljanje ekoloških in procesnih parametrov. Tako so lani patentirali projekt senzorjev za organofosfate, veliko pa se ukvarjajo tudi z razvojem senzorjev za visoke temperature. Med projekti, ki so blizu patentiranja, je nagrajena raziskovalka omenila tudi projekt senzorjev za detekcijo kakovosti pakirane prehrane.

Organizator dogodka, TehnoCenter Univerze v Mariboru je letos v okviru projekta I3SME podelil še devet priznanj t.i. skritim podjetniškim prvakom. Najbolj inovativna mala in srednje velika podjetja so tako postala podjetja ATech, G-1, Inova IT, IzoElektro, MountVacation OBS, Roboti c.s., STRIP's, Unija in Visionect.

 

Naj raziskovalka je Aleksandra Lobnik Nazaj