En polnilec za vse

18.01.2011

Vsakič, ko zamenjamo svoj mobilni telefon ponavadi dobimo nov polnilnik. Starega ne potrebujemo več, kar vodi do ogromne količine nepotrebnih odpadkov in onesnaževanja okolja.

Ocenjeno je, da je v 27 državah članicah EU, trenutno v uporabi 500 milijonv mobilnih telefonov - in to število se vsak dan povečuje.

Polnilnike, ki jih uporabljamo z našimi mobilnimi telefoni se zelo pogosto razlikujejo glede na proizvajalca in model. Tako se na trgu srečujemo trenutno s 30 različnimi vrstami polnilnikov.

Kolikokrat smo pozabili našo polnilec za telefon na potovanju, v službi ali ga založili doma? Poleg te neprijetnosti pa različni polnilniki pomenijo ob menjavi telefonskega aparata ogromno ekološko onesnaževanje, kar predstavlja več kot 51.000 ton elektronskih odpadkov na leto v EU.

Videti, da je to resen problem, ki vpliva tako na varstvo potrošnikov kot tudi okolja, zato je Evropska komisija že v marcu 2009 pozvala proizvajalce mobilnih telefonov, da  prostovoljno sprejmejo skupne standarde za polnilnike ali kot obvezno zakonodajo EU. Tako imenovani Memorandum o soglasju, podpisan s  strani 14 proizvajalcev mobilnih telefonov jih zavezuje, da bodo zagotovili združljivost polnilnikov na podlagi mikro USB priključka.

V prvih mesecih leta 2011, bodo evropski potrošniki lahko kupovali standardni polnilnik mobilnega telefona za vse telefone, ki se prodajajo v vseh 27 državah članicah EU.

Dobra novica za potrošnike in za okolje.

Več o tem si lahko preberete tudi na posebni spletni strani, namenjeni potrošnikom: http://www.onechargerforall.eu/

 

En polnilec za vse Nazaj