Simulacija svetovnega dogajanja - nov izziv za znanstvenike

06.01.2011

Mednarodna skupina znanstvenikov bo izdelala računalniško simulacijo vsega, kar se dogaja na planetu Zemlja - od vremenskih dogajanj, širjenja bolezni, mednarodnih finančnih transakcij, potovanj ljudi in podobno.

Računalniška simulacija, ki so jo poimenovali Living Earth SImulator (LES) naj bi pomagala bolje razumeti, kaj se dogaja na Zemlji ter kako različni pojavi in dogodki vplivajo drug na drugega. Znanstveniki izhajajo iz predpostavke, da so vse težave današnjega časa (vojne, bolezni, ekonomska nestabilnost) povezane s človekovim vedenjem in delovanjem naravih sil. Če bi uspeli simulirati vse, kar se dogaja na Zemlji, bi lahko bolje razumeli različne mehanizme in povezave, ki vplivajo na trenutno stanje in dogajanje.

Pri tem sta ključni dve vprašanji - od kod bi sistem zajemal podatke ter kako zagotoviti zadostno računsko moč. Glede prvega znanstveniki menijo, da že danes obstaja ogromno število podatkov (Google Earth, Wikipedia in drugi), ki pojasnjujejo dogajanje na Zemlji. Večji izziv je računska moč, saj za zdaj še ne obstaja superračunalnik, ki bi lahko v doglednem času obdelal tolikšno število podatkov. Pomagali si bodo tudi s pomočjo mobilnih in računalniških uporabnikov, da prispevajo k projektu nekaj svoje procesne moči. Pri projektu bodo sodelovale tudi druga večja mednarodna računalniška podjetja.

 Vir: BBC

 

Simulacija svetovnega dogajanja - nov izziv za znanstvenike Nazaj