Digitalna agenda: korak bliže k nevidnosti z raziskavo, ki jo financira Komisija

30.11.2010

„Plašč nevidnosti“ Harryja Potterja se je z nanotehnološko raziskavo, ki jo financira Evropska komisija, za korak približal resničnosti.

Znanstvenikom iz Grčije, Nemčije, Turčije in Združenega kraljestva je uspelo z uporabo nanotehnologije vplivati na obnašanje svetlobnih žarkov, s čimer so odprli možnosti novih uporab na področju leč in optičnih vezij ter tudi tridimenzionalnih naprav, kot so „plašči nevidnosti“. Čeprav je trenutno možno narediti nevidne samo predmete, manjše od enega milimetra, je projekt dokazal, da je optične lastnosti materialov možno upravljati na načine, ki so do zdaj veljali za nemogoče. Projekt je del pobude Komisije, da bi spodbudila raziskave IKT z velikim tveganjem na področju prihodnjih in nastajajočih informacijskih tehnologij, kar je cilj evropske digitalne agende (glej IP/10/581, MEMO/10/199 in MEMO/10/200). 

Neelie Kroes, podpredsednica Evropske komisije, odgovorna za digitalno agendo, je povedala: „Presenečena sem nad domiselnostjo evropskih raziskovalcev. S tem projektom je bilo v resničnem življenju doseženo to, kar smo poznali samo kot posebne učinke v filmih. Takšne vrhunske raziskave so bistvene za postavljanje temeljev za nove tehnologije, ki so bistvene za konkurenčnost Evrope.“ 

Znanstveniki, ki sodelujejo pri projektu PHOME, so razvili „fotonični metamaterial“, ki vpliva na obnašanje svetlobnih žarkov. Ta tehnološki prodor temelji na načelu transformacijske optike, ki je področje, na katerem je projektna skupina naredila pionirsko delo. 

„Plašč nevidnosti“ je sestavljen iz zelo majhnih, samo nekaj sto nanometrov debelih paličic, ki so razporejene v skladovnici lesa podobno strukturo. Paličice so skrbno razporejene, da lahko delno ukrivljajo svetlobne žarke. 

S spreminjanjem hitrosti potovanja svetlobe in njene smeri lahko znanstveniki pri valovnih dolžinah svetlobe, ki so blizu vidnemu spektru človeka, usmerjajo svetlobne žarke okoli mikrometer velike izbokline, tako da ta postane nevidna v treh dimenzijah. Trenutno si prizadevajo, da bi učinek razširili na vidni spekter; rezultati naj bi bili predstavljeni januarja. 

Takšni „plašči nevidnosti“ so do zdaj delovali samo dvodimenzionalno. To pomeni, da je bil predmet neviden, če je bil pogled usmerjen naravnost vanj, pri pogledu s strani pa je bil viden. To je prva študija, v kateri je bila razvita naprava, s katero postane predmet neviden v vseh treh dimenzijah.

Ugotovitve te raziskave bi se lahko v prihodnosti uporabile pri razvoju popolnoma novih optičnih komponent, kot so popolne leče in naprave za shranjevanje svetlobe, ter pomembnih komponent za laserje in optoelektroniko, kot so modulatorji in izolatorji. Čeprav so plašči, ki bi naredili nevidno celo telo, za znanost trenutno še nedosegljivi, je ta raziskava dokazala pomembno načelo delovanja, ki je do pred kratkim veljajo za nemogoče. 

Ozadje 

Raziskovalno delo v okviru projekta PHOME se je začelo aprila 2008 in se bo končalo konec leta 2011. Skupni stroški projekta znašajo 1,88 milijona EUR, od tega Komisija v okviru proračuna za raziskave na področju IKT Sedmega okvirnega programa EU za raziskave in razvoj za obdobje 2007–2013 prispeva 1,43 milijona EUR.

 Zaradi uspeha programa za prihodnje in nastajajoče informacijske tehnologije (future and emerging information technologies, FET-Open) pri razvoju vrhunskih evropskih raziskav je Komisija predlagala podvojitev finančnih sredstev za raziskave FET do leta 2015 (MEMO/10/140 in IP/09/608). 

FET-Open je odprt mehanizem za stalno zbiranje predlogov za raziskave z izvirnim konceptom, velikim potencialom in dolgoročno vizijo. Pri projektu PHOME sodelujejo raziskovalci iz treh evropskih akademskih institucij – grške fundacije za raziskave in tehnologijo (Foundation for Research & Technology), nemškega tehnološkega inštituta Karlsruhe (Karlsruher Institut für Technologie) in britanske univerze Imperial College London. Na podlagi pridružitvenega sporazuma z EU na področju raziskav sodeluje pa pri projektu tudi Univerza Bilkent iz Turčije. 

Vir: Spletna stran: europa.eu

Nazaj