Prvi ADSL 2+ usmerjevalnik z ogljikovim odtisom

27.11.2010

ZyXEL je prvi proizvajalec mrežne opreme, ki je za usmerjevalnik VDSL 2+ prejel ogljikov odtis (Carbon Footprint).

Tajvansko podjetje je s pridobljenim certifikatom postavilo mejnik za upravljanje z ogljikovimi odtisi za proizvajalce mrežne opreme in hkrati potrdilo, da je profesionalna mrežna oprema lahko tudi okolju prijazna. 

Proizvajalec mrežne opreme ZyXEL je kot prvi v tej panogi pridobil ogljikov odtis (Carbon Footprint) za usmerjevalnik VDSL 2+, P874. S tem je tajvansko podjetje ne le postavilo mejnik za upravljanje z ogljikovimi odtisi za proizvajalce mrežne opreme, ampak je s strani angleške organizacije BSI British Standards Institution certifikat PAS2050 tudi mednarodno priznanje ter dokaz ZyXELovih prizadevanj za uveljavitev okolju prijaznih elektronskih naprav. Združitev profesionalnih varnostnih karakteristik in okolju prijaznih karakteristik v mrežnih napravah je torej možna. In prav slednje ima zaradi naraščanja okoljskih zahtev in razglabljanja o vplivu ogljikovih izpustov na globalno podnebje še večjo vrednost. Elektronske naprave morajo ustrezati trem evropskim direktivam: WEEE, RoHS in EuP, zelena podjetja pa se bodo slej ko prej lotila tudi zahtevnejših in trenutno še neobveznih okoljskih standardov. 

Ogljikov odtis je mera, ki ovrednoti vpliv človekovih aktivnosti na okolje v smislu proizvedenih emisij ogljikovega dioksida, ki nastajajo v vseh stopnjah življenjskega cikla neke naprave. Šteje vse, od materiala, proizvodnje, dobave, uporabe, uničenja in končno tudi reciklaže. ZyXEL je razvil praktičen in učinkovit informacijski sistem, ki mu omogoča nadzor in učinkovito upravljanje z emisijami CO2 preko celotnega cikla naprav. »Coordinated information system«, »Green Product Database«, »Life cycle Analysis system«, »3R and Disassembly Report Database« in »ROHS system« so le zeleni pojmi, bistvo je preiti od besed k dejanjem in proizvajati manj strupene in energijsko učinkovitejše naprave, ki jih je lažje reciklirati in iz katerih nastane manj odpadkov. 

Inovativne zelene rešitve v napravah ZyXEL so še: nastavitev za manjšo porabo energije, nastavitev porabe energije glede na status povezave, varčevanje z zaznavanjem dolžine kabla, šest stopenj izhodne jakosti signala, pametni nadzor hlajenja, samodejno programirano uravnavanje porabe energije glede na urnik uporabe naprave, samodejni vklop/izklop brezžičnega interneta. 

Vir: Datacom, ZyXEL

Nazaj