Slovenija proučuje možnost sodelovanja pri patentu EU

29.11.2010

Ministri Evropske unije, pristojni za konkurenčnost, so v Bruslju razpravljali o možnosti okrepljenega sodelovanja pri evropskem patentu, potem ko soglasja o tem ni bilo mogoče doseči.

Članice unije na zasedanju 10. novembra niso uspele doseči soglasja o jezikovni ureditvi evropskega patenta. Evropska komisija je predlagala podeljevanje patenta v angleščini, francoščini in nemščini, čemur odločno nasprotujeta Španija in Italija, ki menita, da bi to ogrozilo konkurenčnost njunih podjetij v odnosu do francoskih in nemških.

Dejstvo je, da je v EU prijava patenta desetkrat dražja kot v ZDA.

O evropskem patentu se članice unije pogajajo že desetletja. Enoten patent je nujen za okrepitev konkurenčnosti unije v primerjavi z ZDA in Kitajsko, saj je treba za prijavo patenta v celotni uniji plačati desetkrat več kot za prijavo patenta v ZDA.

Možnost za izhod iz slepe ulice je vzpostavitev okrepljenega sodelovanja, ki skupini držav omogoča dogovor, ki se sicer sprejema s soglasjem. Za okrepljeno sodelovanje se je unija doslej odločila samo enkrat - na področju čezmejnih razvez. O tem bodo ministri, pristojni za konkurenčnost, podrobneje razpravljali 10. decembra letos.  Že sedaj pa so to možnost izrecno podprle Nemčija, Švedska, Nizozemska, Velika Britanija in Estonija. Proti pa so se izrekle Italija, Španija in Poljska.

 

Nazaj