Nanodelci zlata lahko omogočajo cestno razsvetljavo

26.11.2010

Znanstveniki na Tajvanu so odkrili, da lahko nanodelci zlata povzročijo luminiscenco (osvetlitev) v listih rastlin, ki na ta način oddajajo rdečkast sijaj.

Ta postopek so domislili med tem, ko so iskali način za visoko učinkovito osvetljevanje, ki je podobno LED tehnologiji, vendar brez uporabe strupenih kemikalij, kot je fosforjev prah. Ena vrsta uporabe, ki si jo je zamislil vodilni raziskovalec dr. Yen-Hsun Su, je gojenje z zlatom obdelanih obcestnih dreves, ki bi omogočala cestno razsvetljavo ob hkratnem varčevanju z energijo in vsrkavanju ogljikovega dioksida.

Biogoriva lahko razumemo kot popoln nadomestek za fosilna goriva. Kot pojasnjuje dr. Su, lahko klorofil sije oziroma sveti, ko je izpostavljen ultra vijolični svetlobi z visoko valovno dolžino, med tem ko zlate nanodelce vzbujajo krajše valovne dolžine svetlobe. Z difuzijo posebej oblikovanih nanodelcev v listih rastline Bacopa caroliniana je Su-jeva ekipa lahko sprožila klorofil, ki je povzročil rdeč sijaj. Pojav bio-luminiscence je le en primer vloge, ki jo lahko ima zlato v naši trajnostni prihodnosti. Raziskovalci z univerze na Harvardu uporabljajo zlato nanodelce za razvoj energetsko učinkovitih, nestrupenih metod za proizvodnjo dišav in tkanin, znanstveniki na Nacionalnem inštitutu za standarde in tehnologijo pa jih uporabljajo za "rast" svetlečih nanožic.

 Vir: CleanTechnica

Nazaj