V Velikem hadronskem trkalniku so s trkom ionov svinca povzročili vrsto "majhnih velikih pokov"

09.11.2010

Cernovim znanstvenikom je s trkom ionov svinca v Velikem hadronskem trkalniku uspelo ustvariti miniaturno obliko velikega poka. Pri tem se je sprostilo toliko energije, da je bila temperatura v trkalniku milijonkrat višja kot v jedru Sonca.

Pri tako visoki temperaturi naj bi se po pričakovanjih znanstvenikov protoni in nevtroni „stopili“, nastala pa naj bi „juha materije“. Strokovnjaki bodo zdaj preučili omenjeno „juho delcev“ in poskusili razkriti povezave med gradniki atomov in kako slednji dobijo maso.

Trk so povzročili s pospeševanjem ionov svinca – delec, ki ga dobimo, če atomu odvzamemo ali dodamo en ali več elektronov – v ogromnem tunelu pod Cernom. Uspešen eksperiment je sledil sedmim mesecem predhodnih trkov protonov – ki so kar 200-krat lažji od ionov svinca – s svetlobno hitrostjo.

„Nad dosežkom smo navdušeni. Trki so povzročili mini velike poke, sprostilo pa se je ogromno energije. Eksperiment se je odvil v skrbno varovanem prostoru, pri eksperimentu pa se je temperatura dvignila na več kot deset bilijonov stopinj Celzija – kar je kar milijonkrat več kot v jedru Sonca,“ je razložil David Evans.

„Pri tako visoki temperaturi se protoni in nevtroni stopijo, nastane pa vroča gosta juha kvarkov in gluonov, znana kot kvark-gluonska plazma. S proučevanjem te plazme fiziki upajo, da bodo bolje razumeli močno jedrsko silo, eno izmed štirih osnovnih interakcij v naravi,“ je še dodal.

Zadnji eksperiment v Cernu je stekel kljub nasprotovanju skupine Heavy Ion Alert, ki vztrajno opozarja, da bi s poustvarjanjem razmer po velikem poku lahko povzročili verigo katastrofalnih reakcij, ki bi lahko uničile Zemljo. Znanstveniki, zaposleni na Velikem hadronskem trkalniku, so trditve označili za nesmiselne.

Vir: Spletna stran Dnevnik

Nazaj