Uspeli so z inovacijo, ki krči stroške

24.11.2010

Logaško podjetje Svetloba z industrijskimi sistemi varčne razsvetljave podjetjem omogočajo krčenje stroškov.

Podjetje Svetloba je bilo ustanovljeno leta 2008, temelje družbe pa je direktor Hine Alex Vrtačnik začel postavljati pred petimi leti, ko je pri prodaji razsvetljave za angleško podjetje ugotovil, da na trgu ni zadovoljive rešitve za industrijsko razsvetljavo.Ker angleži niso pokazali zanimanja za razvoj in nadgradnjo industrijskih svetil - ta segment jim je namreč, podobno kot večini proizvajalcev razsvetljave, pomenil le postransko dejavnost.

Podjetje Svetloba pa je v tem segmentu videlo priložnost in v sodelovanju s fakulteto za elektrotehniko razvilo energetske industrijske svetilke, ki so jih poimenovali Reflecta, za kar so dobili več inovacijskih nagrad. S posebnimi refleksijami - od tod ime svetilke - so dosegli ojačanje svetlobe in 93,8-odstotni izkoristek svetlobnega toka, prednosti izdelka pa sta tudi vzdržljivost in zatesnjenost v vseh industrijskih pogojih. S takšno razsvetljavo se dosežejo prihranki od 50 do 80 odstotkov energije, naložba pa se povrne v dveh do treh letih.

Oktobra so v okviru projekta Brezmejnik obiskali Silicijevo dolino in iskali strateške partnerje, potencialne vlagatelje in proučevali možnosti vstopa na ameriški trg - to naj bi storili v prihodnjih dveh letih. 

Gospodarska kriza je voda na njihov mlin, saj je podjetja prisilila v rez stroškov. Lani je bil pravi trenutek za vstop na trg z energijsko varčno razsvetljavo, sploh na industrijskem področju, kjer ni bilo ustreznih rešitev. Potreba podjetij po nižanju stroškov skupaj s poslovnim modelom vse na enem mestu ter dobrimi izdelki in storitvami so razlog za takšno rast.

Podjetje Svetloba je s svojim poslovnim modelom kot inovativni poslovni model med finalisti letošnjega 5. Slovenskega foruma inovacij.

Nazaj