Renata Salecl prejela naziv znanstvenica leta revije Jana

15.10.2010

Filozofinjo Renato Salecl, ki se kot raziskovalka na Inštitutu za kriminologijo pri pravni fakulteti v Ljubljani ukvarja z analizo sodobnih družbenih pojavov z vidika psihoanalize ter pravne teorije in kriminologije, je revija Jana danes razglasila za znanstvenico leta 2010.

Nagrado ji je predal minister za visoko šolstvo Gregor Golobič.

Saleclova je osnovala predmet psihoanaliza in pravo, ki ga že več kot 15 let poučuje na pravni fakulteti v New Yorku, redna gostujoča profesorica pa je tudi na London School of Economics, kjer je s sodelavci uvedla predmet psihoanaliza in sodobna družba, navajajo organizatorji prireditve.

"Živimo v zelo kompleksnih časih, v katerih je težko vzpostaviti distanco do dogajanja, in na filozofih, sociologih, družboslovcih je, da skušamo kritično prevrednotiti trenutni položaj. Moja naloga je, da analiziram sodobno ideologijo, postindustrijske oblike kapitalizma, da z distanco gledam na kriminologijo in pri tem uporabim različna znanja. Vse to je danes razmeroma težko, saj tudi raziskovalni proces in trg publikacij znanstvenike silita v hitre analize, zato je ključno ohraniti distanco in trenutek za razmislek," je pred izborom poudarila Saleclova.

Pred kratkim je v Veliki Britaniji izšla njena nova knjiga Choice (Izbira), ki se že prevaja v štiri jezike, njena prejšnja knjiga O tesnobi pa je prevedena že v deset jezikov.

Namen akcije Znanstvenica leta je širiti obzorja in vzbuditi zanimanje za znanost v širši javnosti, poudarjajo pri reviji Jana, ki že več let zapored organizira izbor v sodelovanju z ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter Gospodarsko zbornico Slovenije.

Letošnje kandidatke za naslov znanstvenica leta so bile poleg Saleclove še vodja odseka za elektronsko keramiko na Institutu Jožefa Stefana Marija Kosec, predavateljica biologije in mikrobiologije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani Nina Gunde-Cimerman, astronomka s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani Andreja Gomboc, redna profesorica za statistiko na fakulteti za družbene vede Anuška Ferligoj, fizičarka z Instituta Jožefa Stefana Maja Remškar ter Tina Pangršič, ki se na Medicinski fakulteti Univerze v Göttingenu v Nemčiji ukvarja s sluhom in raziskovanjem delovanja dlačnih celic notranjega ušesa.

Vir: Spletna stran Novice.Dnevnik

Nazaj