Na 3. Konferenci za prenos tehnologij nagrajene inovativne ideje

15.10.2010

3. Mednarodna konferenca o prenosu tehnologij je v Ljubljani in Mariboru dne, 7. in 8. oktobra 2010, gostila številne ugledne mednarodne strokovnjake s področja prenosa tehnologij iz priznanih institucij kot so CER, EPFL, Univerza v Kopenhagnu, London School of Business, EIF in druge.

Ob tej priložnosti so strokovnjaki za prenos znanj in tehnologij v gospodarstvo združili moči in ustanovili Združenje profesionalcev za prenos tehnologij (v nadaljevanju SI-TT). Novemu združenju se je pridružil tudi Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske. Dr. Špela Stres, Institut “Jožef Stefan”, predsednica SI-TT je povedala: “Gre za logično posledico lani ustanovljene neformalne mreže strokovnjakov za prenos tehnologij. Ustanovitev združenja omogoča, da bodo vsi v Sloveniji, dejavni na področju prenosa tehnologij, skupaj lažje orali ledino na tem področju.”

V sklopu konference so bile podeljene nagrade Inovativnost v gospodarstvu v skupni višini 15.000 EUR. O dobitnikih nagrade je odločala mednarodna strokovna komisija. Strokovna komisija je ocenila, da so med vsemi prijavljenimi primeri štirje taki, ki so v največji meri odražali inovativne ideje za prenos v gospodarstvo. Nagrado so tako prejele štiri skupine strokovnjakov, ena iz Kemijskega inštituta in tri iz Instituta Jožef Štefan. 

Konferenco o prenosu tehnologij je organiziral Inštitut Jožef Štefan in TechnoCenter Univerze v Mariboru v sodelovanju s Kemijskim Inštitutom, Univerzo v Novi Gorici (RRA SP), Nacionalnim inštitutom za biologijo ter Univerzo v Ljubljani ter s podporo TIA, ARRS, JAPTI, YEAR in Evropske komisije. Namenjena je vsem javnim raziskovalnim organizacijam in zasebnim inovatorjem ter  podjetjem, ki želijo sodelovati  z javnimi raziskovalnimi organizacijami ter inovatorji.

Direktor TechnoCentra Univerze v Mariboru, doc. dr. Anton Habjanič je ob zaključku strnil: “Zelo pomembno je, da smo v Sloveniji prav na področju prenosa znanja in tehnologij stopili izza okvirjev posameznih univerzitetnih sredin in spoznali, da smo v mednarodnem prostoru zanimivi in konkurenčni le, če nastopamo skupaj.”

Nazaj