Vlaganje v inovacije

25.09.2010

Kitajska vlada svoje napore usmerja v inovacije na področju čiste energije, s čimer poskuša izpolniti svoje obveze o zmanjšanju izpusta toplogrednih plinov.

Vendar pa vzpon kitajskega gospodarstva otežuje doseganje letošnjih ciljev za izboljšanje energetske učinkovitosti, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Uresničitev petletnega cilja kitajske vlade, ki se izteka z letošnjim letom in stremi k zmanjšanju energetske porabe za 20 odstotkov, ostaja negotova, je povedal namestnik kitajskega ministra za znanost in tehnologijo Zhang Laiwu. "Še vedno nas čakajo izzivi. Tako ne smemo biti preveč optimistični. Naša naloga ostaja težka," še dodaja.

Petletni načrt za izboljšanje energetske učinkovitosti je letos doživel precejšen udarec, ko je okrevanje kitajskega gospodarstva spodbudilo povpraševanje po jeklu, cementu in drugih energetsko potratnih proizvodih.

Kitajska je sicer v letu 2009 zmanjšala porabo energije za 14,4 odstotka, vendar je gospodarsko okrevanje v prvem letošnjem polletju ponovno dvignilo porabo za 0,09 odstotka.

Kitajska je dosegla velik napredek na področju čiste tehnologije, ki temelji na sončni in vetrni energiji ter na alternativnih gorivih. Težave pa povzroča glavni motor kitajskega gospodarstva, ki je zadnja tri desetletja temeljil na delovno-intenzivnih in energetsko-intenzivnih panogah, je povedal Zhang.

Namestnik ministra meni, da je za Kitajsko ključnega pomena vprašanje, ali je zmožna preiti iz gospodarstva temelječega na naravnih virih na gospodarstvo, ki temelji na tehnologiji in znanju.

 Vir: STA

Nazaj