Elektrika iz ozračja

03.09.2010

Raziskovalna skupina pod vodstvom Fernanda Galembecka brazilske Univerze Campinas je na srečanju Ameriškega kemičnega združenja v Bostonu opisala tehnologijo po kateri bi bilo mogoče zajeti velike količine električne energije iz ozračja - energije, ki se običajno kaže kot strela.

Fernando Galembeck že vrsto let proučuje električno energijo, ki nastane v zraku, ko se vodna para zbira na mikroskopskih delcih prahu in drugih materialov. Pravi, da bi njegova skupina  lahko tlakovala pot za izkoristek energije iz takšnega alternativnega vira za prihodnjo dobavo elektrike za različne potrošnike. Hkrati poznavanje kopičenja električne energije in njenega širjenja v ozračju pomaga tudi pri varnosti – preprečila bi smrt ali poškodbe pri udarcu strele.

Pri raziskavi je skupina uporabila delce kremena in aluminijevega fosfata, ki so pogosti  v ozračju ter ugotovila, da dobi kremen v visoki vlažnosti negativni naboj, aluminijev fosfat pa postaja vse bolj pozitivno nabit. Hkrati  so pridobili jasne dokaze, da voda v atmosferi lahko akumulira električnih naboje in jih prenese na druge materiale, ko pride v stik s njimi. To so imenovali »hygroelectricity«.  

Galembeck opisuje koncept posebnih fotovoltaičnih kolektorjev preko katerih bi bilo mogoče zajeti »hygroelektriko«. Dodaja, da bi takšni »hygroelektrični« kolektorji imeli največji učinek v geografskih regijah z visoko vlažnostjo.

Njegova skupina predvideva tudi uporabo plošč za preprečevanje nastanka strele. Menijo, da bi namestitev plošč na vrhu zgradbe odvzele električno energijo iz zraka ter preprečila gradnjo električnega naboja, ki se sprosti v strelo.

»To so fascinantne ideje. Nove študije nas samih in drugih znanstvenih ekipe pa kažejo, da je zdaj to mogoče«, je dejal Galembeck, »vendar je pot do tega še dolga.«

 

Nazaj