Slovenski izumi v Romuniji

27.08.2010

V romunskem mestu Targu Mures je potekala mednarodna razstava inovacij. Sodelovalo je šest držav med njimi tudi Slovenija.

Predstavljeno je bilo 10 izumov članov ASI, ki sta jih zastopala Peter Škufca in Ana Hafner.

Razstavo so slovesno odprli predsednik Mednarodne federacije združenj inovatorjev dr. Andras Vedres, predsednik Združenja inovatorjev Romunije dr. Octavian Plesa, podpredsednik sveta regije Mures Emil Groza in direktor Industriskega parka Mures Nagy Istvan. Na konferenci o problemih izumiteljev so še posebno pozornost posvetili tako imenovanemu problemu »scam« - prevare, ki jim nasedajo izumitelji. Vse več je podjetij in posameznikov, ki obljubljajo inovatorjem velike zaslužke, vendar od tega na koncu ni nič. Dr. Andras Vedres je dejal, da se bo IFIA borila proti tem pojavom in vabi inovatorje in nacionalna združenja k prijavljanju prevarantov.

V regiji Mures so pred kratkim ustanovili prvi podjetniški inkubator, v katerega se je vključilo okrog 20 inovativnih podjetij. S predstavniki inkubatorja so se  ASI dogovorili za različne oblike sodelovanja: izmenjavo izkušenj glede pomoči novim inovativnim podjetjem, povezovanje podjetij, ki se ukvarjajo s sorodnimi dejavnostmi in za vzajemno pomoč pri iskanju investitorjev

Nazaj