Robot, ki lahko razvije čustva

21.08.2010

Raziskovalci britanske univerze Herefordshire so pod vodstvom dr.Lola Cañamero in v sodelovanju s konzorcijem univerz izdelali prvi prototip robota na svetu, ki lahko razvije čustva pri interakciji s človekom.

Razvit je bil kot del interdisciplinarnega projekta FEELIX (Feel, Interact, Express), ki ga financira Evropska komisija in, ki ga usklajuje dr. Cañamero. Robot lahko človeku »sporoča« različna čustva, kot so na primer žalost, jeza, zmedenost, navdušenje in dolgočasje. Čustva oblikuje sčasoma in to na enak način kot otroci. To pomeni, da se postopoma nauči »komunicirati« z ljudmi in okolico. Robot, tako kot ljudje in šimpanzi, sčasoma razvije svoj lasten »osebnostni« profil, ki je bolj ali manj skladen z okolico, ki ga obdaja. Raziskovalci britanske univerze Herefordshire so v teku raziskav prišli do spoznanja, da več časa, ko prototip robota preživi z ljudmi, bolj jim je »podoben«.Novi prototip naj bi bil nared najkasneje do konca naslednjega leta.

Raziskovalci pod vodstvom dr. Cañamero na Univerzi Hertfordshire zdaj razširjajo raziskave še na prototip v okviru projekta EU ALIZ-E. Razvijejo robota, ki bi ga naučili, da bi bil skrbnik oziroma spremljevalec v bolnišnici za otroke z sladkorno boleznijo.  V okviru tega projekta, ki ga usklajuje dr. Tony Belpaeme z Univerze v Plymouth, bo skupina Hertfordshire vodila raziskave na področju, ki bo združevalo nejezikovne in jezikovne komunikacije robotov in njihove prilagoditve ter individualne profile za podporo in interakcijo z otroki kot tudi za terapevtske vidike zdravljenja in socialnega ter čustvenega počutja otrok.

Nazaj