Pipistrel nadaljuje z raziskovalnimi dosežki

30.07.2010

Pipistrelovi strokovnjaki trenutno razvijajo novo štirisedežno letalo. Direktor podjetja Ivo Boscarol zagotavlja, da bo to inovativno hibridno letalo, ki naj bi ga javnosti predstavili konec leta.

Pipistrel je lani kljub krizi posloval uspešno, velika ovira pa je še vedno dejstvo, da Slovenija z ZDA ni podpisala sporazuma o letalski varnosti. Kljub veliki gospodarski krizi so imeli v Pipistrelu lani 50 % rast proizvodnje glede na leto 2008, trend pa se nadaljuje tudi v letošnjem letu.

Trenutno si prizadevajo pridobiti certifikat za prodajo na ameriškem trgu, ki je vse bolj pomemben, saj vse več držav po svetu povzema ameriške standarde. Spodbudna je novica, da bodo v jeseni začeli v družbi Pipistrel začeli pripravljati vse potrebno za sodelovanje na Nasino tekmovanje prihodnje leto v ZDA. Za Nasino tekmovanje bo potrebno razviti letalo, ki bo z eno galono (3,7 litra) goriva preletelo sto milj (približno 160 kilometrov) s hitrostjo 100 milj na uro in bo lahko letelo neprekinjeno najmanj dve uri. Takega letala v tem trenutku na svetu še ni. V Pipistrelu imajo že nekaj zamisli, kako rešiti ta problem in ni dvomiti, da jim ne bi uspelo. Srečno!
 

Nazaj