5 nasvetov, da pridobite tvegani kapital

04.07.2011

Investitorjev cilj pri naložbi tveganega kapitala je prodaja podjetja po določenem obdobju. Prodati ga je mogoče na trgu, strateškemu kupcu ali drugemu finančnemu vlagatelju, ki v podjetje vstopa v poznejših razvojnih fazah.

Če spadate med podjetnike, ki se zavedate, da za uspeh ni nujno potrebno popolno lastništvo podjetja potem je vredno razmisliti o naložbi tveganega kapitala. Za naložbo tveganega kapitala morab biti običajno vrednost podjetja ocenjena na 2 milijona evrov oz. mora ob manjši vrednosti podjetje zagotavljati rapidno rast v panogi, da je privlačna za vlagatelje.

V nadaljevanju vam pomagamo s petimi nasveti, ki podjetnikom omogočijo boljše pogoje za pridobitev naložbe tveganega kapitala:

  1. Naredite zelo natančno analizo potreb podjetja in analizo ponudnikov kapitala. Vedeti morate, koliko denarja podjetje potrebuje, za kaj ga potrebuje in kako boste denar vrnili, če se ne boste odločili za prodajo svojih deležev.
  2. Podjetnik mora vedeti, kaj jim bo partner-investitor prinesel. Če podjetje dela za znanega naročnika, naj išče strateškega partnerja.
  3. Podjetnik naj pregleda, kdo so vlagatelji v sklad tveganega kapitala in čigava vrata lahko odprejo, kateri so partnerski skladi, ki jih ima sklad po svetu, ker mu tudi ti lahko pomagajo do novih poslov.
  4. Podjetnik mora dobro poznati svoj proizvod. Vedeti mora za katere družbe doma in po svetu je zanimiv in nato naj te primerja z možnostmi in zvezami potencialnega vlagatelja. Ti podatki so ključni tudi za fazo izhoda, ko je podjetje treba prodati.
  5. Na investicijo se je treba pripraviti. Podjetniki zelo radi delajo davčno optimizacijo in s tem zmanjšujejo prikazane dobičke. Toda vlagatelju ni mogoče zatrjevati, da je podjetje odlično, če hkrati tega ni mogoče dokazati z bilanco.  

Če želite vaš projekt predstaviti pred investitorji čim bolj učinkovito vam priporočamo uporabo brezplačnega orodja SAT PRO. Orodje podjetnike intuitivno vodi skozi posamezne faze poslovnega načrta in pomaga z nasveti za njegovo izboljšanje. Orodje je dosegljivo na tej povezavi.

Za uporabo spletnega orodja mora imeti podjetje že izdelan poslovni načrt. Z obstoječim poslovnim načrtom je podjetju omogočeno, da preveri, kakšne so njegove naložbene priložnosti skozi oči investitorja. Več o vsebini vprašalnika si lahko preberete na podstrani SAT PRO ORODJE.

Seznam družb tveganega kapitala najdete na naših spletnih straneh, preko naslednje povezave.

5 nasvetov, da pridobite tvegani kapital Nazaj