Zlata medalja slovenskemu izumitelju na sejmu inovacij IENA v Nurnbergu

09.11.2015

V Nürnbergu v Nemčiji se je 1. novembra 2015 zaključila najstarejša in ena od največjih razstav inovacij IENA. Na njej je zlato medaljo prejel slovenski inovator Srečko Pisnik in sicer za opornik za razbremenjevanje hrbtenice.

V Nürnbergu v Nemčiji se je 1. novembra 2015 zaključil mednarodni sejem inovacij IENA, na katerem je sodelovalo 36 držav s skupaj okrog 700 razstavljenimi izumi. Letos sta na njem svoji inovaciji predstavila tudi dva inovatorja iz Slovenije.

Sejem ima dolgo tradicijo, saj je tokrat potekal že 67-tič po vrsti. Na njem si je bilo mogoče ogledati marsikaj, od praktičnih izumov za vsakdanjo rabo, do visokotehnoloških. Izumitelji se seveda vedno odzovejo tudi na aktualno problematiko in tako so med drugim predstavili tudi zasnove za bivališča za begunce, ki jih je mogoče zgraditi v nekaj urah in »protiteroristično« gradnjo objektov.

Inovatorji so v prvih dneh sejma zagovarjali svoje izume pred strokovno komisijo, ki jih je obiskala na stojnicah in ocenila potencial izuma. Izumitelji najbolje ocenjenih izumov so bili ob zaključku nagrajeni z bronastimi, srebrnimi in zlatimi medaljami.

Zlato medaljo je dobil tudi izumitelj Srečko Pisnik iz Gornjega grada, ki je predstavil pas za razbremenjevanje hrbtenice »EASEBelt«. Gre za opornik, ki razbremenjuje hrbtenico in jo hkrati ohranja v pravilnem položaju, ko uporabnik sedi. Inovacija omogoča pravilno in lagodno sedenje vsem pisarniškim delavcem, priporočljivo pa jo je uporabljati  tudi med vožnjo z avtom, koristna je za delavce, ki upravljajo z različnimi stroji in za ljudi na invalidskih vozičkih.

Nazaj