Uspešen konec meseca za slovenske izumitelje

10.12.2014

Konec novembra sta potekala dva pomembna mednarodna dogodka, na katerih so sodelovali tudi slovenski izumitelji in sicer 8. mednarodna razstava izumov v Kunshanu na Kitajskem in mednarodni sejem inovacij SIIF v Seulu v Južni Koreji. Poleg uspešne predstavitve slovenskih izumov, ki so si prislužili vrsto medalj, so kitajski dogodek zaznamovale tudi volitve novega predsednika Mednarodne zveze združenj izumiteljev (IFIA).

Mednarodna razstava izumov je na Kitajskem v mestu Kunshan pri Šanghaju  potekala od 19. do 22. novembra 2014, sodelovalo je prek 30 držav, razstavljenih pa je bilo skoraj 3000 izumov, med temi več kot dve tretjini kitajskih. Korejski sejem, ki je v Seulu potekal od 28. novembra do 1. decembra 2014, je bil nekoliko manjši , na njem se je predstavilo prek 700 izumov, sodelovalo pa je prav tako okrog 30 držav. Slovenski izumitelji so se na Kitajskem predstavili z desetimi izumi, v Koreji pa z dvajsetimi. Komisija, ki so jo sestavljali strokovnjaki iz različnih področjih, je na obeh dogodkih ocenila vse razstavljene inovacije in slovenski izumitelji so si prislužili lepo število medalj.

Na Kitajskem je zlato medaljo prejel Edo Karničnik iz Dobrove pri Dravogradu za napravo in metodo za prenos moči na rotacijski plug. Srebrni medalji sta prejela Ivan Gregorič iz Vogrskega za samohodni stroj za urejanje parkov in druga kmetijska in vrtnarska dela in Alojz Tomazin iz Kopra za ročni pogonski mehanizem za invalidski voziček. Bronaste medalje so prejeli Viktor Ajd iz Zgornje Ložnice za priključni blok za sisteme centralnega ogrevanja, Iztok Fister, ml. iz Univerze v Mariboru, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko za EasyTime – domensko specifični jezik  za merjenje časa na športnih tekmovanjih in Dušan Jereb iz Škofje Loke za igro labirint za dve osebi z možnostjo fleksibilne konfiguracije. Martina Stantič iz Postojne pa je prejela posebno nagrado Mednarodnega foruma intelektualne lastnine (IIPNF) za leseno zložljivo promocijsko stojalo EcoX.

V Koreji pa sta zlati medalji prejela že omenjeni Ivan Gregorič, tokrat za zložljiv vinogradniški voziček na ročni pogon z mehanskim prenosom moči in Matej Radolič iz Markovcev s sodelavci za večfunkcijsko otroško pohištvo – previjalno mizo, iz katere nastane otroška postelja. Srebrne medalje so prejeli Marko Čenčur iz Ljubljane za brezdotična stikala Anigmo, Aleksander Grum iz Ljubljane za sistem za vertikalno odpiranje oken na električni pogon Vertigal in Albin in Marija Smrke iz Domžal za E/2 – avtomatski multisenzorski sistem za kuhanje. Bronaste medalje so prejeli Konrad Ajster iz Krške vasi za termorotacijski motor na vsa tekoča goriva, Silvano Bizjak iz Izole za večstopenjsko hidravlično elektrarno s kompresorjem, Jože Branc iz Jesenic zadodatek za akustične bobne na hi-hat stojalu nad činelami,že na Kitajskem nagrajena Ivan Gregorič za samohodni stroj za urejanje parkov in Edo Karničnik za napravo in metodo za prenos moči na rotacijski plug, Veronika Klinar iz Jesenic za pametno kozmetiko Anaya, Aleš Rajšter iz Ljubljane za pokrov razdelilnika tekočine, Martina Stantič za EcoX promocijsko stojalo, Peter Vrhovec iz Sežane za montažno krušno peč za neprekinjeno peko kruha in Sonja Votolen iz Kidričevega za trikotne omare.

Centralni sedež Mednarodne zveze združenj izumiteljev se seli v Teheran

V Kunshanu je 20. novembra potekala tudi generalna skupščina Mednarodne zveze združenj izumiteljev (IFIA), ki je imela to leto še poseben pomen, saj se je dosedanji predsednik IFIA dr. Andras Vedres iz Madžarske, ki je organizacijo vodil vrsto let, odločil, da ne bo več kandidiral za predsednika. Na predsedniških volitvah sta se tako pomerila predsedniška kandidata Alireza Rastegar Abbasalizadeh, predsednik iranskega združenja izumiteljev in raziskovalcev in dr. Zhang Qin, ki ga je predlagalo kitajsko združenje izumiteljev (ki ima sicer uradni naziv China Association of Inventions, kar sicer pomeni združenje izumov in ne izumiteljev - in v tem pogledu je Kitajska gotovo nekaj posebnega). Med kandidati je bil prvotno tudi prof. dr. Adam Rylski iz Poljske, ki pa je kasneje zaradi šibke podpore v okviru lastnega - poljskega združenja odstopil.

Prisotnih predstavnikov držav, ki so imele volilno pravico, je bilo 30, čeprav je bilo na skupščini prisotnih več držav. Predstavniki nekaterih držav niso smeli sodelovati na volitvah, ker niso poravnali letne članarine IFIA (zlasti nekatere afriške države), glasovati pa nista smela tudi Tajvan in Hong Kong, češ da spadata pod Kitajsko. Čeprav je kitajskega kandidata podprl tudi dosedanji predsednik, je s 16 glasovi za, 12 proti in dvema neveljavnima zmagal iranski kandidat, ki ga je sicer podprlo tudi slovensko združenje izumiteljev ASI, ki je izvedlo volitve  7.10.2014 na srečanju v Ljubljani, kjer je več kot 70% prisotnih članov glasovalo za Iranca. Kot določa statut IFIA, se bo centralni sedež te mednarodne organizacije preselil v državo novega predsednika, vendar pa so načrtovane tudi poseben enote v drugih državah, ki bodo skrbele za specifične dejavnosti. V Stockholmu na Švedskem naj bi se npr. kmalu odprl center za prenos tehnologij, ki ga bo vodilo švedsko združenje izumiteljev, ki ima na tem področju tudi najbogatejše izkušnje. Tudi sicer je novi predsednik IFIA Alireza Rastegar Abbasalizadeh pripravil bogat program, ki med drugim vključuje posebno skrb za mlade izumitelje, ženske izumiteljice in za izumitelje iz manj razvitih držav, prizadeval pa si bo tudi za dvig ugleda organizacije.

V Koreji so hoteli od slovenskih inovatorjev kupiti lipicanca

Ob podpori javne agencije Spirit Slovenija, ki je slovenskemu združenju ASI izročila veliko promocijskega gradiva o Sloveniji, zloženke pa so prispevali tudi Urad Vlade RS za komuniciranje in TIC Kamnik, so se predstavniki slovenskih inovatorjev potrudili, da so na teh mednarodnih dogodkih čim bolje predstavili Slovenijo, njene gospodarske in turistične prednosti in priložnosti. Spodbudno pa je, da je veliko obiskovalcev, še zlasti v Koreji, za Slovenijo slišalo že prej in so jo nekateri tudi že razmeroma dobro poznali. Tako se je med drugim na slovenskem razstavnem prostoru oglasil korejski zbiratelj kovancev, ki je vedel, da je imela Slovenija nekoč nacionalno valuto imenovano tolar, oglasil pa se je tudi gospod, ki je sejem SIIF obiskal samo zato, ker je slišal, da na njem sodeluje Slovenija in je želel od inovatorjev kupiti lipicanca.

Na srečo pa je bilo na obeh dogodkih tudi veliko interesa po poslovnem sodelovanju s slovenskimi izumitelji, zato lahko upamo na uspešen izvoz nekaterih inovacij, ki so že v proizvodnji, prav tako pa na morebitne sklenitve licenčnih pogodb.

Nazaj