Slovenija potrebuje prebojne inovacije

13.11.2014

Slovenija potrebuje prebojne inovacije, torej takšne, ki spremenijo razmere na trgu in imajo obenem čim večjo dodano vrednost, saj to pomeni tudi več davkov za državno blagajno in posledično za storitve za državljane, je v okviru Slovenskega foruma inovacij povedal direktor podjetja 30Lean Lojze Bertoncelj.

Pot do prebojne inovacije pa od podjetja oziroma organizacije zahteva, da najprej določi problem, ki ga je treba rešiti, nato opredeli svoje razlikovalne kompetence in konkretne izzive. Sledi faza oblikovanja različnih idej in temu proces samega inoviranja.

Pri slednjem Bertoncelj poudarja pristop t.i. vitkega inoviranja, ki je po njegovih navedbah hitrejše od klasičnega pristopa. Prav vprašanje, kako hitreje ustvarjati razvoj, je namreč izziv, s katerim se ukvarja praktično ves svet, pravi Bertoncelj in dodaja, da pri tem uporabljajo tudi izkušnje, ki so prišle iz sveta startupov.

Te izkušnje kažejo med drugim na pomen sistema stalnih manjših izboljšav, ki denimo znižujejo stroške proizvodnje, pomen vključevanja konkretnih strank že v sam proces razvoja, hitrost učenja in osredotočanja na probleme, ki so najbolj težki in imajo največji vpliv na poslovni model.

Poslovni model je sicer sestavljen iz naslednjih elementov - problem, rešitev, ključni kazalniki, struktura stroškov, toki prihodkov, edinstvena ponujena vrednost, neulovljiva prednost, segment kupcev in kanali. Za končni uspeh pa je treba poskrbeti za ponovljiv in razširljiv poslovni model v zelo negotovih pogojih.

Izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc je poudarila tudi velik pomen vodstva za uspešnost podjetja. Dobri managerji po njenih pojasnilih vedo, da so na vrhu zato, da ustvarjajo dobre pogoje za vse ostale v organizaciji. "Vodje morajo biti dobro informirani sodniki," je povedala in nadaljevala, da to pomeni, da znajo oceniti predloge in koordinirati posamezne enote.

Ključno vlogo vodje ekipe je izpostavila tudi članica upravnega odbora Slovenske kadrovske zveze Vanda Pečjak. Po njenih besedah je za uspeh projekta pomembna tudi primerna sestava ekipe in "zaljubljenost" v svoje delo.

Nujnost sodelovanja različnih enot organizacije v razvoju, saj to poveča verjetnost uspeha inovacije, je poudaril tudi direktor raziskav in razvoja v družbi Danfoss Trata Miha Bobič. Za uspešen razvoj so po njegovih pojasnilih pomembni tudi ustrezni mehanizmi za zbiranje, ocenjevanje in realizacijo idej ter stalna osredotočenost na izboljševanje oziroma inoviranje. "Inovacija ni končni cilj, ampak le začetek poti," je dejal.

Vir: STA

Posnetek okrogle mize

Predavanje in okrogla miza Prebojne inovacije v poslovnih modelih je potekala v okviru 9. Slovenskega foruma inovacij. Če niste imeli časa za obisk dogodka, si lahko ogledate posnetek okrogle mize.

Nazaj