Zaključni dogodek - »Z izumi do novih delovnih mest«

16.10.2014

V atriju Pošte Slovenije na Čopovi ulici v Ljubljani je od 7. do 10. oktobra 2014 potekala razstava izumov samostojnih izumiteljev z naslovom »Z izumi do novih delovnih mest«.

Razstavo so 7. oktobra 2014 slovesno odprli častna pokrovitelja razstave ministrica mag. Violeta Bulc in Drago Lemut, Le-tehnika ter direktor javne agencije SPIRIT Slovenija Tomaž Klemenc, ki je bila skupaj z MGRT in Pošto Slovenije pokrovitelj dogodka.


Pozdravni nagovor ministrice mag. Violete Bulc

Pozdravni nagovor Tomaža Klemenca, direktorja SPIRITA


Uspešni izumitelji Jožef Lorbek, Drago Lemut in Jože Bider o tem, kako uspeti

Na razstavi je bilo razstavljenih prek 40 izumov, večinoma razvitih do stopnje prototipa, nekaj idejnih zasnov, nemalo pa je bilo tudi izdelkov, ki so jih izumitelji že začeli tržiti ali pa so tik pred tem. Ključen namen razstave je bil, da bi se inovatorji na njej povezali z mladimi brezposelnimi, zlasti diplomanti iz družboslovja, ki bi inovatorjem s svojim znanjem lahko pomagali pri trženju njihovih izumov in si s tem zagotovili potencialno službo. Tej temi – kaj storiti, da bi izum postal uspešen – je bil namenjen tudi izobraževalni dogodek, ki je potekal prvi dan.

Izumitelj Aleš Rajšter v pogovoru z ministrico


Ekipa, ki je vedno pripravljena prisluhniti izumiteljem: Ida Praček, mag. Mojca Skalar Komljanc (obe SPIRIT Slovenija) in dr. Aleš Cvelbar (MGRT)

Dogodek je bil izjemno dobro podprt s strani slovenskih medijev, vendar pa so se nekateri izumitelji pritožili zaradi skromnega obiska v naslednjih dneh po odprtju razstave. Kljub temu so nekateri mladi brezposelni, ki iščejo delo, pustili svoje kontakte za možnost vključitve v izumiteljsko dejavnost. Prav tako so se na dogodku predstavniki ASI dogovorili s predstavniki nevladnih organizacij, ki podpirajo mlade, kot so zavodi Nefiks, Ypsilon, Uspešen podjetnik in Mladi podjetnik, da bodo skušali bolj intenzivno sodelovati in morda uspeli skupaj najti zagonska sredstva za ustanovitev zadruge - kooperative, znotraj katere bi se lahko začelo proizvajati in tržiti izume članov ASI ter seveda zaposliti mlade, ki iščejo delo.

Razstavo so sicer obiskali tudi predstavniki MGRT, SPIRIT Slovenija, Urada RS za intelektualno lastnino, častni generalni konzul Nepala in predstavniki stranke Mira Cerarja.

V času razstave so obiskovalci lahko glasovali za najboljši izum in največje število glasov so prejeli naslednji izumitelji:

  • Zlata medalja: Milan in Dragan Jeremić za WATJER - aerator za vodne pipe, ki zagotavlja varčevanje s pitno vodo ter boljšo kvaliteto vode
  • Srebrna medalja: Davor Eberl za pripravo za manipuliranje s cevjo s pomočjo vodnega curka
  • Bronasta medalja: dr. Boštjan Žagar za skiro OLAF

Večje število glasov so prejeli še Franc Krmelj za kolo na ročni in nožni pogon, Matej Radolič, Marjan Vraz in Mitja Kelenc za večnamensko otroško pohištvo, Ivan Gregorič za kraljico parkov in Željko Khermayer za komunikacijsko rešitev za gluhoslepe in slepe osebe.

Z žrebom so med glasovalci določili naslednje prejemnike nagrad, ki jih bodo poslali po pošti:

  • Obrad Dabić, Ljubljana prejme rustikalno desko za rezanje ali serviranje mesa in narezkov
  • Stanislav Kaluža, Pobegi prejme kremo Dermadol (podjetja Anaya inovatorke Veronike Klinar), ki je namenjena negi in masaži kože v predelu mišic in sklepov
  • Živa Steiner, Ljubljana prejme priročen lesen obešalnik in odlagalnik za ključe
Nazaj