Slovencem dve od 12 evropskih nagrad za kulturne inovacije

07.11.2013

Med 12 zmagovalnimi idejami, ki so jih v okviru Evropskega kulturnega foruma v Bruslju izbrali kot najboljše inovacije na področju informacijske in komunikacijske tehnologije za spodbujanje kulture, sta tudi dve slovenski - StoryGuides - Evropa skozi legende in Yugo.

Nagrade @diversity, za katere se je potegovalo več kot 250 idej, so podelili v štirih kategorijah – kulturno ustvarjanje, dostop do kulture, mlada kultura in širjenje kulture. V zadnjo sodita tudi nagrajeni slovenski ideji, sicer pa so šle tri nagrade v Veliko Britanijo, dve v Nemčijo, po eno so prejeli Nizozemci, Španci, Grki, Italijani in Francozi.

Nagrada je individualno strokovno usposabljanje na področju razvijanja poslovnih načrtov, pravnih vprašanj, pridobivanja sredstev, trženja in mreženja. Njen namen pa je pridobiti sredstva in stranke za nagrajeno zamisel in jo tako preoblikovati v trajnostni projekt, izdelek ali storitev, torej z njo prodreti na trgu.

Kako se prebiti skozi poplavo podatkov

Obe slovenski ideji temeljita na konceptu upora proti bombardiranju z množico informacij vselej in povsod ter iskanju odgovora na vprašanje, kako se prebiti skozi poplavo odvečnih podatkov do tistega, ki ga res želimo, ter kako pri tem čim bolje izkoristiti tehnološki napredek.

Veliko priznanje slovenski ustvarjalnosti

Avtorji StoryGuides - Evropa skozi legendeso Matjaž Kotnik, Mitja Čander in Uroš Ahačič, ki so nadgradili idejo, uporabljeno v okviru Evropske prestolnice kulture na primeru Maribora, prek legende otrokom približati zgodovino mesta. Zgodovina je torej podlaga za zgodbo, ki ni le otrokom, marveč tudi odraslim zanimivejša od suhoparnih letnic in drugih podatkov. Najprej so skozi legendo predstavili Maribor, zdaj je na vrsti španska Ronda, med drugim znana po bikoborbah. Naslednji bo morda ravno Bruselj.

Aplikacijo Yugoso ustvarili Zarja Vintar, Ljupčo Todorovski, Vlatka Ljubanović, Jana Jazbec, Aleksander Srdić in Sara Grabnar.

Po besedah avtorjev je prednost aplikacije, da ne gre za portal, na katerem gledate in filtrirate dogodke, ampak izbere in predlaga en sam dogodek. Izbor ni naključen, temveč prilagojen uporabnikom.

Nazaj