LMSE išče partnerja za lansiranje inovativnih mikročrpalk na tržišče

16.10.2013

V Laboratoriju za mikrosenzorske strukture in elektroniko (LMSE) na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so nedavno razvili nove tipe mikročrpalk, katerih prednosti je v večji funkcionalnosti, nižji ceni izdelave ter večji zmogljivosti in zanesljivosti od konkurenčnih. Mikročrpalke nadgrajujejo z napredno integracijo drugih fluidnih, senzorskih in grelnih elementov za potrebe namenskih aplikacij.

Mikročrpalke so osnovni gradnik mikrofluidnih sistemov. Zaradi majhnosti, energetske varčnosti, nizke cene, visoke zmogljivosti in zanesljivosti se nezadržno širijo na pomembna področja človekovega delovanja. Izpostavimo uporabo v mazalnih sistemih za dovajanje maziva v področja finomehanskih delov, v hladilnih sistemih za pogon hladilnega sredstva preko elektronskih integriranih vezij, v energetiki za dovajanje goriva v prenosne gorivne celice, v medicini za podkožno injiciranje zdravilnih substanc, v biomedicini za dovajanje bioloških medijev v mikrolaboratorijske čipe, v kemiji in farmaciji za kontrolirano doziranje reagentov  itd.

Zmogljivejše in zanesljivejše mikročrpalke

Razvita mikrocilindrska™ črpalka se ponaša z visoko tlačno in pretočno zmogljivostjo, sposobnostjo črpanja dvofaznih medijev in sposobnostjo samopolnjenja. Inovativna in patentirana izvedba mikrocilindrske črpalke ponuja novosti na področju mikročrpalk: možnost dvosmernega črpanja, režim električno krmiljenega ventila in bio režim delovanja. Pri slednjem je črpalka nedestruktivna do občutljivih bioloških medijev in suspenzij z mikrokapsulami.

Trakasta™ mikročrpalka je bila razvita posebej za implementacijo v mikrolaboratorijskih čipih za paralelno vendar individualno črpanje vhodnih substanc. V nasprotju s konvencionalno diskasto obliko omogoča boljšo izrabo prostora ob večji zmogljivosti in nižji frekvenci delovanja.

V LMSE so realizirali in patentirali prvo piezoelektrično monoaktuatorsko™ peristaltsko mikročrpalko. Realizacija črpalke z enim piezoelektričnim aktuatorjem omogoča možnost krmiljenja s cenejšim in preprostejšim enofaznim krmilnikom, ob tem pa ohranja superiorne lastnosti konvencionalnih peristaltskih mikročrpalk (robustnost in čistost zaradi odsotnosti ventilov).

Numerične simulacije in optimizacije so bile opravljene v sodelovanju z Laboratorijem za bioelektromagnetiko na FE UL.

LMSE išče partnerja pri snovanju naprednih mikrofluidnih aplikacij ali za lansiranje inovativnih mikročrpalk na tržišče.

Dodatne informacije:

Elektronski dokumenti:

Nazaj