Slovenskim inovatorjem podeljeni dve priznanji za inovativnost

04.09.2013

S podelitvijo nagrad se je v Biogradu na Hrvaškem zaključil mednarodni sejem inovacij v kmetijstvu - slovenskim inovatorjem podeljeni dve priznanji za inovativnost.

V nedeljo, 1. 9. 2013 zvečer se je v Biogradu na Hrvaškem s slovesno podelitvijo nagrad in priznanj zaključila 6. AGRO ARCA, mednarodni sejem inovacij v kmetijstvu in prehrambeni industriji. Ocenjevalna žirija je ocenila skupaj 211 prijavljenih inovacij. Največ predstavljenih inovacij je bilo iz Hrvaške, sodelovalo pa je še devet drugih držav, med njimi tudi Slovenija, ki se je v organizaciji Inovatorskega centra ASI predstavila s sedmimi izumi.

Priznanji za inovativnost – plaketo AGRO ARCA – sta prejela Bojan Goršič iz Kranja in Ivan Gregorič iz Vogrskega. Goršič je predstavil domiseln izum, ki ga je poimenoval »Canper«, gre pa za plastični dodatek, ki omogoča prijetno in higiensko uživanje pijač direktno iz pločevink. Istočasno s pokrovčkom preprečuje, da bi v pločevinko zletele različne žuželke, kot so ose, kar je za uporabnika lahko smrtno nevarno. Gregorič je tokrat predstavil nov in izboljšan model svoje prejšnje večfunkcijske samohodne kosilnice, ki mu je dal ime »Kraljica parkov«. Stroj, ki omogoča lahkotno izvedbo več kot deset različnih opravil na vrtovih in v kmetijstvu, je pritegnil največ pozornosti in navdušenja obiskovalcev. Oba izuma sta bila tokrat prvič predstavljena širši javnosti.

Glavno nagrado (Grand Prix) sejma pa si je tokrat prislužila inovacija Prvega inštituta inovatorjev in raziskovalcev iz Irana  - inteligentni sistem za namakanje in upravljanje vode kmetij. Ta inovacija je v Iranu že na tržišču, zaradi vse pogostejših sušnih obdobij pa je aktualna skoraj za cel svet.

Predsednik Združenja inovatorjev Hrvaške Marko Bubaš in župan Biograda Ivan Knez sta na zaključni slovesnosti najavila, da bo naslednja AGRO ARCA ponovno potekala v Biogradu in to maja 2014.

(na fotografijah: Bojan Goršič in Ivan Gregorič)

Nazaj