Agencija SPIRIT Slovenija botra inovaciji, ki potuje na angleški dvor

18.07.2013

SPIRIT Slovenija v okviru svojega obsežnega delovanja podpira in preko razpisov tudi sofinancira projekte in pobude, med katerimi je za promocijo podjetništva in dvig podjetniške kulture izjemnega pomena inovatorstvo. Slovenski inovatorji vedno znova tudi v mednarodnem prostoru dokazujejo, da z znanjem, inovativnostjo in vztrajnostjo kljubujejo gospodarski krizi. Zadnji dokaz uspešne promocije slovenskih inovatorjev je slovenska zibelka, ki bo krasila angleški dvor.

Uspešna slovenska inovatorka Erika Drobnič, ki je za svojo prvo verzijo večnamenske zibelke lani podpisala licenčno pogodbo s španskim proizvajalcem otroškega pohištva, je letos združila moči z družinskim podjetjem Pohištvo Potočnik, Steklarno Hrastnik, arhitektom Julijanom Krapežem, oblikovalko Irmo Vončina, etnologinjo Anjo Likar in podjetjem Vitapur. Eriki Drobnič je od leta 2010 dalje, ko je ta nekdanja bančna uslužbenka stopila na lastno inovatorsko in podjetniško pot, prek Javnega razpisa v podporo nacionalnemu sistemu inovacij (INO) stala ob strani tudi Tehnološka agencija Slovenije (TIA), ki se je letos skupaj z Javno agencijo za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) in Slovensko turistično organizacijo (STO) preoblikovala v javno agencijo SPIRIT Slovenija.   Združeni napori slovenskih ustvarjalcev, podjetij in agencije SPIRIT Slovenija so tako obrodili nov rezultat: estetsko ter funkcionalno dovršen in inovativen model zibelke, ki ga je inovatorka zaščitila z EU modelom, zaradi svoje preprostosti in več namembnosti, pa je dobila številna mednarodna priznanja.  

 

»V zibelko smo združili les, steklo in čipko, tri elemente, ki so značilni za Slovenijo. Simbole, ki smo jih uporabili, tako v čipki, kot v steklu, smo črpali delno iz grba dvora in delno iz Slovenskih simbolov, kar pomeni, da smo združili rožo(Anglija) z našim srcem. Zibelko smo poimenovali Kiara LOVE, Kiara je blagovna znamka moje zibelke, dodali smo ji LOVE, ki izhaja iz I FEEL SLOVENIJA«, pojasnjuje Erika Drobnič.   Primerek zibelke bo Slovenija podarila ob rojstvu prvega otroka princa Williama in vojvodinje Kate. Ustvarjalci pa bodo ob tej priložnosti podarili še dve dodatni zibelki. »V Sloveniji bomo zibelko podarili mladi slovenski mamici v težkem gmotnem položaju preko Botrstva, v Angliji pa mladi družini v stiski preko East Anglia’s Children’s Hospices. S to gesto želimo pokazati, da je za nas pomembna vsaka mamica in da je vsaka mamica kraljica oz. vsak otrok, ki se rodi, enako pomemben in spoštovan. Ker pa smo v tem času razvili tudi povsem novo otroško sobico, bomo kasneje, predvideno v enem do dveh mesecev, obema ustanovama podarili tudi sobici,« je povedala Erika Drobnič.  

Agencija SPIRIT Slovenija botra inovaciji, ki potuje na angleški dvor Nazaj