Evropska komisija 77 milijonov za raziskave in razvoj

24.06.2013

Evropska komisija je napovedala, da bo s prispevkom 77 milijonov evrov iz sedmega okvirnega programa za raziskave in razvoj podprla inovacijsko pobudo za proizvodni sektor, ki bo visokotehnološkim malim in srednje velikim podjetjem pomagala izkoristiti potencial informacijsko-komunikacijskih tehnologij za krepitev rasti.

S pobudo „I4MS“ bodo podprli 200 malih in srednje velikih podjetij iz vse Evrope, ki se bodisi trudijo zmanjšati tveganja, povezana z uporabo napredne tehnologije v zgodnji fazi razvoja, bodisi skušajo prečkati tako imenovano „dolino smrti“, ki ločuje razvoj inovativnega prototipa od uspešnega proizvoda na trgu, so sporočili iz predstavništva Evropske komisije.

Pobuda „I4MS“ se bo začela uradno izvajati julija 2013 in bo vključevala več kot 150 inovacijskih eksperimentov v naslednjih treh letih. Namenjena je dobaviteljem in uporabnikom rešitev informacijsko-komunikacijske tehnologije, zajema pa inovacije na štirih področjih: napredne robotske rešitve, visoko učinkovite storitve simulacij v oblaku, inteligentna oprema na podlagi senzorjev in inovativne laserske naprave. V okviru pobude bo malim in srednje velikim podjetjem na voljo neposredna finančna podpora za izboljšanje proizvodov ali proizvodnih procesov, možnost pridobivanja novih tehnologij in znanja ter dostop do novih trgov in partnerjev zunaj lokalnega okolja, sporoča Komisija.

Inovacijski eksperimenti se bodo izvajali s pomočjo centrov vseevropskih omrežij znanja, ki bodo zagotavljala znanje in podporo za čezmejna partnerstva. Prvi nabor malih in srednje velikih podjetij za pobudo I4MS izvira iz 12 držav članic EU (Avstrija, Belgija, Češka republika, Francija, Nemčija, Italija, Litva, Nizozemska, Slovenija, Španija, Švedska in Združeno kraljestvo) in 5 pridruženih držav (Izrael, Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, Norveška, Švica in Turčija). Širitev vključevanja podjetij iz celotne Evrope pa gre pričakovati po objavi razpisov za eksperimente v letih 2014 in 2015, ki jih bodo pripravili centri vseevropskih omrežij znanja.

Nazaj