Znani evropski izumitelji leta 2013

10.06.2013

Evropski patentni urad (EPO) in Evropska komisija sta v Amsterdamu svečano podelila nagrade za evropskega izumitelja leta.

Prejeli so jih:

  • Martin Schadt iz Švice v kategoriji »življenjsko delo« za razvoj prvega ploskega zaslona na tekoče kristale. Tehnologija, ki je bolj znana kot LCD, je utirala pot nizko-energetskim napravam, kot so ravni zasloni, tablični računalniki in mobilni telefoni, ki jih danes uporabljajo milijoni ljudi po vsem svetu.
  • Claus Hämmerle in Klaus Brüstle iz avstrijskega podjetja Julius Blum v kategoriji »industrija« za izum blaženja za nežno zapiranje pohištvenih vrat pri predalih in omarah. »Blumotion« je doživel izjemen svetovni tržni uspeh in postal industrijski standard.
  • Šved Pål Nyrén v kategoriji »majhna in srednja podjetja« za iznajdbo pirosekveniciranja, metode za veliko hitrejše, manj zapleteno in cenejše določanje zaporedja nukleotidov v DNK verigah. Kombinacija nižjih stroškov in večje hitrosti je povsem spremenila preučevanje gradnikov življenja in odprla nove možnosti za raziskovanje posamezniku prilagojenih načinov zdravljenja smrtno nevarnih rakavih obolenj.
  • Patrick Couvreur, Barbara Stella, Véronique Rosilio, Luigi Cattel z univerze Paris-Sud v kategoriji »raziskovalna dejavnost« za izum nano-kapsul, ki selektivno uničijo rakave celice brez škode za zdravo tkivo. Nano-kapsule so kar 70-krat manjše kot rdeča krvna telesca in vsebujejo aktivne snovi prevlečene z biorazgradljivimi membranami, ki omogočajo njihovo delovanje v točno določenih tkivih ali celicah v telesu.
  • Ajay V. Bhatt, Bala Sudarshan Cadambi, Jeff Morriss, Shaun Knoll, Shelagh Callahan iz Združenih držav Amerike v kategoriji »izven evropske države« za razvoj USB tehnologije. Univerzalno serijsko vodilo je v računalništvu eden najpomembnejših dosežkov, takoj za silikonskim čipom. USB je danes industrijski standard, ki uporabnikom omogoča preprosto povezovanje računalnika z napravami, poenostavlja pa tudi delo razvijalcev strojne in programske opreme. Je sestavni del neštetih elektronskih naprav po vsem svetu, od spletnih kamer do mobilnih telefonov in pomnilniških ključev.
  • José Luis López Gómez iz Španije je dobitnik letos prvič podeljene Nagrade ljudstva. Zaradi uporabe njegovega izuma edinstvenega »neodvisno vodenega« kolesa namesto standardne osi so ti hitri potniški vlaki med vsemi najbolj udobni in varni. Število vrtljajev koles spremlja elektronski sistem. Zaradi blago stožčaste oblike kolesa in razlike v dolžini med notranjo in zunanjo tirnico na odseku proge v zavoju lahko sistem natančno določi točko stika na kolesu. Pnevmatski distančniki na kolesih nato premaknejo kolesa v optimalen položaj. Nova tehnologija pripomore tudi k zmanjšanju porabe energije, predčasne obrabe in stroškov vzdrževanja.

Več o letošnjih nagrajencih in podelitvi nagrad

Več o nagradi Evropski izumitelj leta, ki jo od leta 2006 podeljujeta Evropska patentna organizacija in Evropska komisija, od leta 2008 pa k sodelovanju z nacionalnim uradom vsakokrat predsedujoče države članice EU, najdete tukaj.

Nazaj