Podpora mladim inovatorjem

09.11.2012

V okviru projekta Edu-preneur, v katerem so sodelovali hrvaški in slovenski partnerji, so mladi pridobili koristna podjetniška znanja in ustanovili tri nova podjetja.

Spodbujanje inovativnega podjetništva med mladimi je eden temeljnih ciljev projekta Edu-preneur, v okviru katerega je od maja lani do konca letošnjega oktobra v podravski in savinjski regiji ter v mestih Varaždin in Zagreb na Hrvaškem potekalo podjetniško izobraževanje 42 dijakov in študentov inovatorjev.

Projekt je ustvaril nov načrt in program podjetniškega izobraževanja, predvsem z namenom, da mladi pridobijo osnovna podjetniška znanja in da začnejo svojo idejo razvijati proti tržnemu proizvodu. Obenem so udeležence spodbudili k širjenju svojih projektov izven meja naše države in jim dali možnost, da se s svojim znanjem odprejo svetu.

Vrednost projekta je 270.172 evrov, od tega je Evropska unija prispevala 85 odstotkov finančnih sredstev, preostanek so pridobili s pomočjo donatorjev.

Podjetniško izobraževanje je bilo razdeljeno na sedem modulov, trajalo je 84 ur, v projekt pa je bilo vključenih 24 mentorjev iz Slovenije in Hrvaške.

Na tej osnovi so tri projektne ekipe študentov in dijakov naredile pomemben korak naprej in ustanovile tri svoja podjetja. Ena izmed ekip, 2ndSight iz Maribora, je trenutno v Londonu, v podjetniškem pospeševalniku Wayra, ki ga podpira telekomunikacijski gigant Telefonica.

Člani te ekipe so v Londonu zaključili poletno šolo in ob podpori mentorjev razvijajo aplikacijske rešitve za slepe in slabovidne. V Varaždinu, Zagrebu, Velenju in Mariboru so bili v okviru projekta izvedeni tudi štirje kooperacijski sestanki, na katerih so se dijaki in študentje inovatorji srečali s predstavniki podjetij, inovatorji ter predstavniki finančnih in podpornih institucij, kjer so razpravljali o potencialih njihovih idej in o možnostih medsebojnega sodelovanja. S tem so dobili boljši vpogled v to, kaj si mladi podjetniki želijo in kakšni so njihovi interesi.

Nazaj